Site icon C.S. Lazzar

Miért lesz jobb az életed, ha naponta naplót vezetsz

Miért lesz jobb az életed, ha naponta naplót vezetsz

Miért lesz jobb az életed, ha naponta naplót vezetsz

Számos sikeres emberről olvastam, hogy naponta vezet naplót. Bevallom, nevetségesnek találtam, mert a naplóról a tini lányok rózsaszín, mindenféle titkokat őrző füzetkéje jutott eszembe. Amióta naponta blogbejegyzéseket írok (ez is egyfajta naplóírás), számos pozitív változást tapasztaltam az életemben. Ezért rászántam magam a hétköznapi(bb) értelemben vett napló vezetésére is. Az eredmény meghökkentő.

Hallgasd meg (6:09 perc)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Először is szeretném felsorolni a naplóírás pozitív hatásait, aztán elmondom, én miről írok, illetve milyen technikákat vetek be, hogy ne üldögéljek percekig az üres lap előtt. 

A naplóírás tisztább képet ad az életemről

Mivel a napló csak az enyém és senki más nem láthatja, leírom bele a legőszintébb érzéseimet és gondolataimat. Érdekes módon, csupán attól, hogy leírom, sokkal tisztábban megértem és értelmezni tudom őket. Mit gondolok és miért gondolom ezt? Mi váltotta ki belőlem ezeket az érzelmeket? Mit tudnék velük kezdeni? Olyan, mintha egy párbeszédet folytatnék valakivel, aki belelát a fejembe és a lelkembe. Nem tudok neki hazudni, nem tudok elsiklani dolgok felett és nem tudom elterelni a figyelmét. Itt minden terítékre kerül és pont ettől annyira jó.

A naplóírás növeli az önbizalmat

Amikor naplót vezetek, azt üzenem a tudatalattimnak: a gondolataim és az érzéseim fontosak, szeretném őket kielemezni, megérteni. Ezáltal elérem, hogy azt érezzem: fontos számomra a saját életem. 

A naplómba vezetett gondolatok által – a megértéssel – mindig egy fokkal magabiztosabb leszek. Azáltal, hogy megismerem önmagam, hogy tudom, mit miért gondolok vagy érzek, az önbizalmam is folyamatosan megerősödik.

A naplóírás által javul négy képességem is

Ha naponta írok, akár csak néhány sort is, akarva-akaratlanul gyakorolok. Mivel legtöbbször este írom a naplómat, egy egész nap történéseinek apró részleteire reflektálok, ezáltal erősítem a memóriámat. Ezt összefüggő szavakba öntöm, tehát fejlődik a fogalmazási készségem. A naplómnak mindig része a tervezés, amikor a jövőre gondolok – ilyenkor a kreativitásomat kell bevetnem, tehát ezt az oldalamat is naponta erősítem. Végül pedig, ha kézzel írod a naplódat, a kézírásod is a jó irányba fog alakulni. 

A naplóírás által kézbe veheted az irányítást a saját életed felett

A legtöbb ember úgy éli le a mindennapjait, hogy más emberek irányítják minden lépését. Például reggel megnézi az e-mailjeit, és rögtön kap ott jó néhány feladatot, amivel elbíbelődhet akár egész nap. Érdekes dolog az e-mail: egy gyűjtemény más emberek azon szándékáról, hogy megragadják a figyelmedet és elvegyék az idődet. Ha viszont naplót vezetsz, eldöntheted, hogy mivel szeretnéd te eltölteni a napjaidat. S mivel ezt le is írod, később meg számon kéred magadtól, óriási lesz benned az elköteleződés a saját akaratod iránt.

C.S. Lazzar naplója

Mikor és hol?

Az idők során több stratégiát is kipróbáltam, jelenleg az működik számomra a legjobban, hogy este, az ágyban írom meg a naplómat. Már semmilyen tervem nincs alvás előtt, csak egy kis olvasás van hátra, tehát ez az az időpont a napomban, amikor végre kiereszthetem a gőzt. 

Miről írok?

Elsősorban arról, ami elsőre eszembe jut. Különösebb gondolkodás nélkül kezdem írni, ami épp a fejemben vagy a szívemben, lelkemben van. Ez néha egy érzés, néha egy gondolat, és olyan is van, hogy üresség van és semmi sem jön. Ha érzés vagy gondolat, megpróbálom értelmezni, úgy, hogy kérdéseket teszek fel magamnak. Miért van a fejemben ez a gondolat? Mivel ez volt az első, ami eszembe jutott, valamiért nagyon fontos. Miért fontos? Mit is gondolok pontosabban? És mit gondolok arról, amit gondolok? Addig faggatom magam, míg a dolog végére nem járok. Ha nem is sikerülne, legalább kiraktam a fejemből a gondot és nyugodtan tudok aludni. 

Aztán végiggondolom a napomat és leírom azokat a dolgokat, eseményeket, amelyeket fontosnak vagy érdekesnek találok, vagy egyszerűen emlékezni szeretnék rájuk. 

Pro technikák

Végül három kérdéssel zárom a naplómat: 

  1. Mi volt a legjobb a mai napban?
  2. Mitől lehetett volna a mai nap jobb?
  3. Mi az az egy dolog, amit ha holnap megteszek, sikeres napom lesz?

Ez a három pont csodákra képes! 

Az első kérdés – mi volt a legjobb a mai napban – értékeli az én életemet, és ezáltal sokkal tisztábban látom azt, hogy mi az, ami igazán fontos számomra. Mivel a naplómat senki sem láthatja, teljesen őszinte lehetek. Sőt, annak kell lennem, mert aki írja és aki olvassa, tudja az igazat. A jó ebben az, hogy ha nem vagyok megelégedve azzal, amit a legfontosabbnak tartok, változtathatok rajta. Onnantól, hogy tudom, bevallottam és felismertem, képes vagyok a változtatásra is.

A második kérdésre gyakran az a válasz: nem lehetett volna ennél jobb! S annál jobb tényleg nincs, mint amikor így zárhatom a napomat. De van olyan is, hogy pontosan tudom, mitől lehetett volna jobb. Ezt leírom, és következőben igyekszem aszerint eljárni. Tanulságos!

A harmadik kérdésre válaszolva előkészítem a következő napomat. Tudom, hogy másnap mi a legfontosabb, mivel kell leghamarabb vagy a legtöbb ideig foglalkoznom, mert holnap este számonkérés lesz! Ugyanakkor ha ez egy probléma, máris adtam a tudatalattimnak egy feladatot, amin dolgozhat, amíg én alszom. Ez nem vicc, a tudatalattid akkor is éber, amikor te alszol. Én gyakran ébredek fel az éjszaka közepén egy olyan megoldással, amin egész nap törtem a fejem és semmire sem jutottam.

Utolsó tanács

Még egy utolsó tanács annak, aki most fogna hozzá a naplóíráshoz: eleinte minden nehéz lesz. Összefüggéstelenül fogsz írni, csúnyán, és gyakran ülsz majd az üres lap előtt. Ez normális! Hagyj időt magadnak, meglátod, idővel belejössz. Az első néhány napban a rutin kialakítása a legfontosabb, tehát inkább arra figyelj, hogy váljon rendszeressé a naplóírás, mintsem arra, hogy mit írsz le.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version