Site icon C.S. Lazzar

Ma kell eldöntened, hogy hol szeretnél tartani 5 év múlva

Ma kell eldöntened, hogy hol szeretnél tartani 5 év múlva

Ma kell eldöntened, hogy hol szeretnél tartani 5 év múlva

Ha nem tudod, hova szeretnél eljutni az életben, mi a biztosíték rá, hogy olyan életed lesz, amilyet szeretnél?

Hallgasd meg (5:51 perc)
YouTube video player
Olvasd el (6 perc)

Nagyon sok ember céltalanul megy végig az életen, és a legtöbben túl későn ébrednek rá arra, hogy lemaradtak mindenről, amit igazán szerettek volna. Mégis, ahogy Peter Drucker írta: „az emberek jelentősen alábecsülik azt, mit tudnak elérni öt éven belül, ám gyakran túlbecsülik, mit tudnak elérni egyetlen év alatt”. Szerintem nem csak azt becsüljük túl, hogy egy év alatt mit tudnánk elérni, hanem néha hetekben gondolkodunk, amikor hónapokban kellene. Ott vannak például a fogyókúrák, egy-két hét alatt akarjuk ledobni azt a súlyfelesleget, amit hónapokig, netán évekig gyűjtöttünk magunkra.

Ha valódi eredményeket szeretnél, öt évben kell gondolkodni

Minél pontosabban meg vannak fogalmazva a céljaid, minél tisztábban látod a jövőképed, annál biztosabb, hogy a megfelelő döntéseket hozod meg nap nap után. Legyen szó akár a karrieredről, a párkapcsolatodról, a családi állapotodról, az egészségedről vagy a pénzügyeidről, ha tudod, hova szeretnél eljutni, meg tudod tervezni azokat a lépéseket,  amelyek szükségesek ahhoz, hogy elérd a céljaidat. 

Olyan ez, mint az alábbi labirintus, próbáld ki! Ha az A pontból indulsz el, és fogalmad sincs, hogy hova szeretnél kilyukadni, teljesen véletlenszerű döntések alapján el fogsz érni a B, C, D pontok valamelyikéhez. Ellenben ha fordítva gondolkodsz, és eldöntöd már előre, hogy mondjuk a B pontba szeretnél eljutni, kirajzolhatod az útvonalat, elindulva a B ponttól, vissza egészen az A-ig. Innentől kezdve pontosan tudod, hogy melyik útvonalon kell haladnod ahhoz, hogy oda juss, ahová szeretnél.


Tervezz meg mindent kérdések segítségével, és mindent írj le!

Lehetetlenség fejben tervezni, hiszen az nem több, mint álmodozás, ezért ne is folytasd, amíg nincs a kezedben papír és írószer!

Párkapcsolat és család

Hogyan képzeled el az ideális párkapcsolatodat öt év múlva? Kivel leszel együtt? Milyen ember ő? Mi lesz a családi állapotod? Házas leszel? Lesznek gyerekeid? Hány gyereked lesz? Hol fogtok lakni? Milyen lesz az a ház vagy lakás, hány szobája lesz? Folytasd a kérdések sorozatát!

Karrier és pénzügyek

Hol és mit fogsz dolgozni? Milyenek lesznek a munkatársaid és milyen lesz a főnököd? Mennyi pénzt fogsz keresni? És ha már itt tartunk, mennyi pénzt kellene keresned ahhoz, hogy kényelmesen élj a jövőben? 

Egészség, fittség

Mi lesz az ideális testsúlyod öt év múlva? Mennyire leszel fitt? 

Vágyak és álmok

Hova szeretnél eljutni? Kivel szeretnél találkozni? Mit fogsz birtokolni? 

Próbálj minél több kérdést megfogalmazni és megválaszolni, legyenek ezek egészen mélyremenő kérdések, mert minden apró részlet segít, hogy a tervet is minél pontosabban meg tudd írni.

A terv

Ez a rész tűnhet a legbonyolultabbnak, de hidd el, nem az. Jusson eszedbe a labirintus! Megintcsak segítenek a kérdések, csupán be kell helyettesítened a megfelelő kulcsszót:

Minek kell megtörténnie ahhoz, hogy a jövőben elérjem … (párkapcsolat, család, egészség, pénzügyek, karrier)? Ha ez így túl nehéz, próbálj visszafelé haladni (akár a labirintus esetében).

A válasz legtöbbször nagyon egyértelmű lesz, viszont az agyad rögtön kifogásokat fog keresni. Tegyük fel, a pénzügyek terén az a célod, hogy öt év múlva évente egymillió dollárt keress. Az előző pontnál már fel is írtad ezt, most viszont, amikor azt kell megválaszolnod, hogy mi szükséges ahhoz, hogy ezt elérd, a teljesen egyértelmű válasz az: havi 83.333 dollárt kell keressek. És ez a szám megrémít, azt gondolod, hogy ez lehetetlen. Ezen a ponton kell erősnek és higgadtnak lenni, ne engedd, hogy ezek az érvek (valójában kifogások) felülkerekedjenek azon, amit te szeretnél! Csak egyszerűen folytasd a gyakorlatot, tedd fel az újabb és újabb kérdéseket. Minek kell megtörténnie ahhoz, hogy havi 83.333 dollárt keressek? És így tovább.

Nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy lebeszéled saját magad. „Á, nem is kell nekem ennyi pénz, beérem én havi 1.000 dollárral is… Az a legfontosabb, hogy boldog legyek…” Ezt csinálja a legtöbb ember. Légy erős, kitartó, és biztosítalak róla, hogy el fogod érni a legmerészebb álmaidat is!

A terv utolsó pontja: az első lépés

A tervednek mindenképp része kell legyen az első lépés. Addig kell feltenned a „minek kell megtörténnie…” kérdéseket, amíg végül eljutsz az utolsó kérdéshez: minek kell megtörténnie MA ahhoz, hogy elérjem…? Azaz mi az az első konkrét lépés, amit már ma meg tudsz lépni? Amint ezt sikerült megfogalmaznod, tedd le az írószert, majd azonnal tedd meg ezt az első lépést! 

TEDD MEG AZ ELSŐ LÉPÉST!

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version