Site icon C.S. Lazzar

Egyetlen dolog, amit nap, mint nap tehetsz, és ezáltal valóra válnak a vágyaid

Egyetlen dolog, amit nap, mint nap tehetsz, és ezáltal valóra válnak a vágyaid

Egyetlen dolog, amit nap, mint nap tehetsz, és ezáltal valóra válnak a vágyaid

Számtalan út vezet a sikerhez, egyik hosszabb, másik rövidebb, van könnyebb és nehezebb, de nincs egyetlen tökéletes recept sem, ami mindenkire ugyanúgy érvényes lenne. A vlogom első, Sikert és boldogságot című sorozatában, én is mutatok egy módszert. Ezt viszont számtalan praktikával, gyakorlattal és technikával ki lehet egészíteni. Ezek közül az egyik a pozitív, önmegerősítő mondatok használata.

Hallgasd meg (5:13 perc)
YouTube video player
Olvasd el (5 perc)

Te mit gondolsz magadról?

Egy statisztika szerint, amit nemrég olvastam, az emberek zöme (talán 80%-a) negatív képet hordoz magáról: nincs megelégedve a testével, a munkahelyével, legtöbben mások róla alkotott véleményében is csupa rosszat látnak. Nem mindent mondanak ki hangosan, viszont a fejben ismételgetett mondatoknak is hasonló erejük van. 

Úgyhogy valahányszor tükörbe néznek és valami negatívat gondolnak, ezt erősítik meg magukban. A „kövér vagyok” gondolat folyamatos ismétlése megerősíti az egyént, abban, hogy tényleg egyre kövérebb legyen. A tudatalatti megtanulja ezt a mondatot és arra fogja sarkallni a tudatot, hogy valóra váljon: nagyobb lesz az étvágy, kisebb lesz a mozgásigény, és így tovább. 

És ez ugyanúgy igaz minden másra is: „nem vagyok elég jó, túl ilyen vagyok, túl olyan vagyok, ezt gondolják rólam az emberek, szegény vagyok, beteg vagyok, satöbbi”. Így megy tönkre az egészségünk, így romboljuk le az önbizalmunkat, így mennek szét emberi kapcsolatok, és így megy csődbe az ember. Mindenre igaz! Mivel ezt ismételgeti az ember, a tudatalatti ezt úgy értelmezi, hogy fontos. A tudatalatti feladata pedig többek között az, hogy abban támogassa a tudatot, amiről azt gondolja, hogy fontos. 

Mindezek fényében már sokkal világosabb lesz, amit a továbbiakban írni fogok.

Addig ismételed a pozitív önmegerősítő mondatokat, amíg valóra válnak

Ami a negatív gondolatokra érvényes, ugyanúgy igaz a pozitív gondolatokra is. Ha túlsúlyosnak találod magad (azért mondom mindig ezt, mert ez az egyik leggyakoribb probléma), ennek ellenére, ha azt mondogatod rendszeresen – és lehetőleg hangosan –, hogy „Csinos vagyok, és pontosan annyi a súlyom, amennyit szeretnék”, erre tanítod meg a tudatalattidat. 

Az érdekes dolog a tudatalattiról az, hogy a tudat alatt van, azaz nincs ahonnan tudja, hogy amit mondasz, igaz vagy nem. Ha kimondod a fenti mondatot, de megtoldod gondolatban azzal, amit a valóságban gondolsz („Túlsúlyos és ronda vagyok”), a tudatalattidat nagyon összezavarod. Valahogy el kellene dönteni, hogy melyik legyen!

Hallottál már róla, hogy ha egy füllentést elég sokáig mondunk, a végén már mi is elhisszük, hogy igaz? Így működik a fenti önmegerősítő gyakorlat is. Ismételd hát hangosan, minél gyakrabban, addig, amíg sikerül elcsendesíteni az igazmondó gondolatokat. Ez most nagyon hülyén hangzik, de hadd bizonyítsam be, hogy így van.

Az önmegerősítő gyakorlat működik

Ha kétségeid vannak a fentiekkel kapcsolatban (és miért ne lennének?), gondolj a testépítőkre. 

Szerinted hogy kezdődik egy testépítő karrierje? És itt arra az alkalomra gondolok, amikor először vesz a kezébe súlyt. Szerinted hogy néz ki? Hány kilós? Mennyi izom van rajta? Milyen a testalkata? Tudom, nehéz elképzelni, hiszen már a bekezdés elején egy csupa-izom testépítő bajnok képét tettem a fejedbe, de hidd el, egyszer ő is egy cingár legényke volt (ahhoz képest, hogy milyen most). Ismétlés, ismétlés, ismétlés. 

Mire használhatod a pozitív önmegerősítő gondolatokat?

Bármire, amit te szeretnél. Újra ezzel kezdem: ha például le akarsz fogyni. De a lista tetszés szerint bővíthető: munkahely kapcsán, pénz tekintetében, a kapcsolatok terén vagy bármi egyéb személyes vágy, igény beteljesítésére. Először is fontos eldöntened, hogy mit szeretnél. Ebben segítségedre lehet a már említett videósorozatom a Youtube-on.

Hogyan kell ezt csinálni?

Csupán néhány egyszerű lépést kell betartanod:

  1. eldöntöd, mit szeretnél (és miért)
  2. megfogalmazod tisztán és félreérthetetlenül
  3. leírod
  4. naponta többször elolvasod (lehetőleg hangosan)

Például:

Szeretnéd, ha a te véleményed többet számítana a munkahelyeden. Ehhez arra van szükség, hogy nagyobb önbizalmad legyen. Az önbizalom terén viszont problémád van a kinézeteddel is, ezért az önmegerősítő gondolatokban ezekre is hangsúlyt fektetsz. Végül valahogy így nézhetne ki a listád:

Erős és magabiztos nő/férfi vagyok!

Jól nézek ki!

Bátor vagyok!

Kedves vagyok!

Büszke vagyok magamra!

Ezután már „könnyű” dolgod van. Ismételni, ismételni, ismételni.

Sikert és boldogságot:

Exit mobile version