Főoldal Boldogság Hogyan fordítsd a javadra azt, ha elégedetlen vagy

Hogyan fordítsd a javadra azt, ha elégedetlen vagy

C.S. Lazzar

Tegnapi bejegyzésemben arról (is) írtam, hogy az emberekre jellemző tulajdonság az elégedetlenség. A kérdés az, hogy mit kezdünk az elégedetlenségeinkkel. Sajnos az emberek többsége semmit nem tesz ellene, legtöbben egyszerűen csak panaszkodnak.

Hallgasd meg (2:48 perc)
Olvasd el (3 perc)

“Soha nem vagyunk megelégedve azzal amink van, mindig többet vagy mást szeretnénk.” — Először is szögezzük le, hogy az emberiség elégedetlensége, a változás iránti vágya, az, hogy mindig többet, nagyobbat, szebbet szeretnénk, nem egy rossz dolog. Azt tanultam egyszer egy üzleti kurzuson, hogy:

“Ami nem nő, az csökken.”

Ha nem lennénk ilyen beállítottságúak, gyökereiben elfolytanánk a fejlődés lehetőségét.

Az elégedetlenséggel semmi gond nincs, mindaddig, amíg ezt az érzést az ember nem negatív irányba fordítja.  Aki elégedetlenségének panaszkodás formájában ad hangot, romboló hatással van a környezetére. Akinek elégedetlensége irigység formájában nyilatkozik meg, saját magát is rombolja.

Tehát ha elégedetlen vagyok, megvizsgálom, hogy tudok-e tenni valamit ellene. Ha nem, nem foglalkozok vele többet. Ha igen, megpróbálom előbb vágyként megfogalmazni magamnak, hogy mit érzek. Amikor már tudom, hogy mit szeretnék, kitűzök magam elé egy kristálytiszta célt.

Vegyünk egy egyszerű, hétköznapi példát:

“Már megint olyan hideg van!” → Tehetek-e ellene valamit? → Az időjárást nem tudom megváltoztatni. → Nem foglalkozok többé vele.

A verzió: Eltöltheted a fél délelőttödet az időjárásról panaszkodva, az előjelzéseket böngészve a mobilodon, hogy mikor lesz már végre melegebb, majd ezt is megbeszéled valakivel és… megváltozott valami? Lehet, hogy időközben pár fokkal melegebb lett. De nem sok közöd volt hozzá. És te sem érzed magad jobban.

B verzió: Igen, téged is zavar, de nem panaszkodsz róla, vastagon öltözöl s majd olyan dolgokkal foglalkozol, amit meg tudsz változtatni. A figyelmed oda irányítod, ami igazán fontos: megoldod az összes feladatodat, a délutánt meg, amikor már melegebb van, eltöltheted valamivel, amitől még jobban érzed magad.

Látod milyen kicsin múlik, hogy jó napod legyen?

Te döntöd el, hogy melyik ember leszel:

A: aki folyton panaszkodik és legtöbbször boldogtalan
B: aki elégedetlenségeit kielégíti, eléri céljait és boldog

Én azt mondom, hogy igenis légy elégedetlen.

De tégy is ellene, formálj vágyakat, legyenek álmaid, majd tűzzél ki magad elé célokat és érd el őket. 

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.