Főoldal Életmód Mire jó a panaszkodás?

Mire jó a panaszkodás?

C.S. Lazzar

El szeretném panaszkodni, hogy nincs kinek, nincs amiről és nincs amikor panaszkodjak. Felháborító!

Hallgasd meg (3:19 perc)
Olvasd el (3 perc)

Nemrég olvastam, hogy az átlagember percenként legalább egy alkalommal panaszkodik egyetlen párbeszéd alatt. A magyarázat, hogy miért: azt gondolja, hogy kiönti a lelkét és megkönnyebbül. Miközben a panaszkodás inkább olyan mint a dohányzás vagy az italfogyasztás, jól esik, de többet árt, mint amennyit használ.

Senkit sem érdekel

Egy másik statisztikát is olvastam: az emberek 90%-át nem érdekli, hogy miről panaszkodik neki egy másik. A maradék 10% pedig titokban örül a másik kárának.

Árt a szervezetnek

Panaszkodáskor a szervezet kortizolt, azaz stresszhormont szabadít fel. Miközben a kortizol egy nagyon hasznos hormon vészhelyzetekben (elősegíti a szervezet védekező és/vagy menekülő mechanizmusait), a túl gyakori kortizol termelés negatív hatással van a szervezetre: emelkedik a koleszterinszint, megnő a cukorbetegség és szívbetegségek esélye és a szívinfarktus kockázata is jóval magasabb.

Mások szervezetének is árt

Az ember egy utánozó faj. Tudat alatt alkalmazkodunk a környezetünkhöz, mímeljük azok szokásait, szavajárásait, akikkel a legtöbb időt töltjük el. Tehát ha valaki a környezetünkben sokat panaszkodik, nagy valószínűséggel mi is kezdünk panaszkodni.

Butít

A Standford tudósai kimutatták, hogy a folyamatos panaszkodás káros hatással van az agyra: összezsugorodik a hippokampusz, az agynak egy olyan része, amely nélkülözhetetlen szerepet játszik összetett információk, események memorizálásában, illetve segít a térbeli tájékozódásban. Az Alzheimer-kór egyébként az agynak pontosan ezt a részét károsítja.

Depressziót okoz

Hajlamosak vagyunk felnagyítani a dolgokat, hogy több sajnálatot, több együttérzést váltsunk ki másokból. Ezt néha annyira hitelesen tesszük, hogy még mi magunk is elhisszük, mekkora nagy a mi problémánk. Így lesz a bolhából elefánt. Ha ezt napi szinten űzzük, a végén depressziósak leszünk, gyakorlatilag minden ok nélkül.

Mi a megoldás? 

  1. Ne panaszkodj! 😉  Ugye milyen könnyű? 😃
  2. Próbáld a dolgok jó oldalát nézni.
  3. Ha nincs jó oldala, próbáld elterelni a gondolataid valami pozitívra, például valamire, amiért hálás vagy.
  4. Ha mindenképp ki kell mondanod a panaszt, céltudatosan tedd (az a célom ezzel, hogy ez és ez megváltozzon). Röviden, velősen mondd, nem a problémára, hanem a megoldásra fókuszálva. Zárd le a mondanivalódat valami pozitívval.
  5. Annak a személynek mondd, aki tud valamit tenni ellene. Ha egy kívülállónak panaszkodsz, semmi sem fog változni.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar