Főoldal Boldogság Boldogság vagy siker – melyik fontosabb, melyik jön előbb?

Boldogság vagy siker – melyik fontosabb, melyik jön előbb?

C.S. Lazzar

Kissé olyan ez, mint a tyúk és a tojás története. Melyik volt előbb? Nyilván a tyúk, hiszen a tyúk tojja a tojást. De akkor miből lett az első tyúk?

Hallgasd meg (4:55 perc)
Olvasd el (5 perc)

Legtöbben azt tanuljuk meg, mialatt felnövünk, hogy a siker és a boldogság együtt jár. Ahhoz, hogy ezeket elérjük, először is sokat kell tanulni, hogy jó jegyeket kapjuk, mert úgy tudunk még tovább tanulni a legjobb iskolákban, egyetemeken, hogy aztán végül egy jól fizető állásunk legyen. És akkor boldogok és sikeresek leszünk? Nagyon sokan, akik így ezt végigcsinálták, igazolni fogják, hogy az egyik igaz, a másik nem. 

Nem attól leszel boldog, hogy eléred a céljaidat, hanem légy boldog és eléred céljaidat!”

Nem leszel attól boldog, hogy a fenti játékot végigjátszod, úgy, ahogy a szüleid tanították neked. Igen, ha szerencsés vagy, sikeres leszel, de attól még nem biztos, hogy megtalálod a boldogságot is. Számtalan olyan ember van, aki sikeres, gazdag, „mindene megvan” és mégis borzasztóan boldogtalan. És rengeteg olyan gyerek van, akinek alig jut egy falat kenyér egy napra, szakadt rongyokban szaladgál a porban s mégis fülig ér a szája az örömtől. Hogy lehet ez? Úgy, hogy az ember ennél egyszerre összetettebb és egyszerűbb.

Összetettebbek vagyunk, mert többre van szükségünk, mint csupán egy jól fizető állás. És egyszerűbbek vagyunk, mert valójában nem kell túl sok a boldogságunkhoz. Csak szeretjük túlbonyolítani a dolgokat. 

Mi teszi boldoggá az embert?

Mindenki tudja, hogy mi teszi saját magát boldoggá. Ez egyébként nem rejtély, tudományos tény. Íme a fő tényezők, amelyek mindenkiben közösek:

  1. Kapcsolatok. Egy átfogó Harvardi tanulmányból, ami több száz embert kísért hetven éven át, kiderült, hogy a legboldogabb (és legegészségesebb) embereknek szilárd emberi kapcsolataik vannak olyanokkal, akikben megbíznak és akik támogatják őket. Ide tartoznak a párkapcsolatok, a barátok és a család is.

Forrás: The Harvard Study of Adult Development

  1. Idő és nem pénz. A boldog emberek életében az időnek sokkal nagyobb szerepe van, mint a pénznek. Már csupán erre az életstílusra irányuló törekvés (nem a pénzt hajszolni, hanem minél több időt felszabadítani saját magunk számára) boldogabbá teszi az embereket.
  1. Pénzügyi biztonság. Ha nem kell aggódni a havi számlák kifizetéséért, nő az emberek kedélyállapota.
  1. Kedvesség. A kedves cselekedetek az egekbe röpítik az ember hangulatát. Kedvesnek lenni más emberekkel nem nehéz, mégis gyakran elfeledkezünk erről. Beiktatható tudatosan, karitatív önkénteskedés formájában, de lehetünk kedvesek bármikor, bárkivel. Legtöbbször egyetlen mosoly is csodákra képes.
  1. Izzadás. Számos tanulmány készült arról, hogy a fizikai megerőltetés „feltúrbózza” az ember szervezetét. Egy jó edzés során boldogsághormonok szabadulnak fel, ezért érezzük magunkat a fáradtság ellenére felvillanyozva, amikor végzünk. 

Források: American Psychological Association, BMC Public Health

  1. Élmények. Azok az emberek, akik élményeket gyűjtenek tárgyak helyett, boldogabbak társaiknál. 

Források: Psychological Science, Journal of Consumer Psychology

  1. Tudatos jelenlét. Számos tanulmány bizonyítja, hogy azok az emberek, akik képesek tudatosan jelen lenni minden helyzetben, boldogabbak, mint mások. A mindfulness meditációk sokat segíthetnek ebben. 

Források: Journal of Clinical Psychology, Journal of Personality and Social Psychology

Boldog vagy?

Érdemes kiemelt figyelmet szentelni a fentieknek. Minden ember szeretne boldog lenni, azt hiszem ez az egyik legfőbb vágyunk. Ha ezt feladjuk (különböző okokból), akkor pótolni próbáljuk más, legfőképpen anyagi dolgokkal, hiszen folyamatosan azt érezzük, hogy valami hiányzik az életünkből. Pillanatnyi örömünket fogjuk lelni abban, ha veszünk egy új ruhát, új telefont, ékszert, cipőt, vagy ezen a héten hetedszer ülünk be valahova sörözni, pedig még csak szerda van. A megvásárolható dolgok sora végtelen. De egyik sem fog igazán boldoggá tenni bennünket, ha hiányoznak az alapvető tényezők.

És mi a helyzet a sikerrel?

Ha már boldog vagyok, sikeres is leszek? Én azt gondolom, hogy félig-meddig igen. Az én meghatározásomban ugyanis a siker az, ha úgy élsz, ahogyan te szeretnél. Fontos mindenkinek meghatározni saját maga számára, hogy mit jelent sikeresnek lenni. Mindenesetre abban egyetérthetünk, hogy ha boldogtalan vagy, hiába hajszolod a sikert, mert ha valahogy „sikeres” is leszel, a boldogtalanság megkeseríti az életed, elmarad a valódi, felszabadító sikerélmény érzése. 

Sikert és boldogságot!

Vagyis mondjam inkább így: boldogságot és sikert!

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar