Főoldal Boldogság Hogyan kérj úgy, hogy megkapd, amit szeretnél?

Hogyan kérj úgy, hogy megkapd, amit szeretnél?

C.S. Lazzar
Hogyan kérj úgy, hogy megkapd, amit szeretnél?

Ha azt feltételezed, hogy a válasz a kérdésedre vagy kérésedre „nem” lesz, mit teszel? A legtöbb ember fel sem teszi a kérdést. Ismered a viccet a nyuszikával, aki kölcsön szeretné kérni a medve fűnyíróját? S helyette mit tesz? Elküldi a medvét a fűnyíróval „szeretkezni”. Ne légy nyuszi! Mutatok kilenc módszert, amelyek segítenek megkapni, amit szeretnél.

A Rolling Stones dal jutott eszembe: 

„You can’t always get what you want

But if you try sometimes, well, you just might find

You get what you need”

Nem kaphatod meg mindig, amit szeretnél, de ha megpróbálod, néha megkaphatod, amire szükséged van. Kisgyerekként megtanuljuk, hogy ha elég hangosan akarjuk, megkapjuk, amit szeretnénk. Aztán felnövünk és rájövünk, hogy érdekes módon ez már nem működik. Néhány (vagy jó sok) elutasítás után pedig bebújunk a csigaházba, és már kérni is félünk. 

Ha nem küzdesz azért, amit szeretnél, soha nem kapod meg. Ha nem kérsz, a válasz mindig „nem” lesz. Ha nem lépsz előre, mindig egy helyben fogsz toporogni.” – Nora Roberts

Számtalan olyan helyzet adódik nap mint nap mindenki életében, amikor mástól kell kérnünk valamit. Ilyenkor sokan, sokszor fejben eldöntik, hogy mi lesz a válasz és ha az egy „nem”, akkor inkább meg sem kérdezik. Nem megyek most bele az elutasítástól való félelembe, inkább mutatok 9 olyan módszert, amellyel a „nem”-ből egy „talán” vagy egy „igen” lehet.

  1. Dugd be a lábad az ajtón, azaz legyen a kérés ésszerű. A technika valójában az, hogy kérj többet, nagyobbat, mint amit szeretnél, amire biztosan „nem” lesz a válasz, utána pedig kérd a kicsit, amit valójában szeretnél. Az illető, hogy ne tűnjön csórónak, nagy valószínűség szerint a másodikra már igent fog mondani. Most egy nagyon idióta példa következik, de ezzel tudom a legjobban bemutatni. (Soha ne kérj kölcsönt!) Tegyük fel, kölcsön akarsz kérni egy kisebb összeget. Ne ezzel indíts, hanem egy nagyobb, mondjuk tízszer akkora összeggel. Amikor megkaptad az elutasítást, folytasd a kis összeggel, a válasz meglepő módon pozitív lesz. Vagy el akarsz kérezni tíz percre a munkahelyedről. Indíts egy fél/egész nappal, majd a „nem” után kérd a tíz percet. Ha a főnököd nem ismeri ezt a technikát, megkapod a tíz percet. Ha ismeri, még akkor is megkaphatod, mert díjazni fogja, hogy ügyesen stratégiázol. Mi a legrosszabb, ami történhet? Elutasítja a tíz percet is? Ugyanott vagy, mintha meg sem próbáltad volna, de legalább adtál egy esélyt magadnak, hogy megkapd, amit szeretnél.
  1. Ne halmozd az okokat, keress egyet, de jót. Egy, a Dartmouth pszichológusai által készített tanulmányból kiderült, hogy ha meg szeretnél valakitől valamit kapni, egyetlen nyomós okot kell rá adnod. Sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy ezzel meggyőzöd, mintha sorolnál nyolc-tíz okot, de egyik sem elég ütős. 
  1. Higgy magadban, hogy megérdemled. Kutatók kimutatták, hogy azok a nők, akik vonakodnak fizetésemelést kérni, mélyen legbelül azt érzik, nem érdemlik meg a több pénzt. Ha vonakodsz valamit kérni, nézz magadba és keresd meg az okát. Mitől félsz? Ha megtalálod az igazi okot, segíthet, hogy jobban felkészülj a kérésre, ugyanakkor a negyedik pontban leírtakat is alkalmazva, megkaphatod az igent.
  1. Írd le, mi vagy mik a kérésed valódi okai, illetve mi szolgál a kérésed alapjául (keresd a miértet!). Miután elvégezted az alapos és őszinte önvizsgálatot, használhatod ezt az okot, hogy meggyőzd saját magad: megérdemled. Ezzel egy időben segít, hogy rendszerezd a gondolataidat, s ésszerűen érvelni tudj. Másrészt, ha nem találsz megfelelő érveket, nem találod az okokat vagy a miértet, elképzelhető, hogy ráébredsz: a kérésed nem ésszerű. Ha magadat sem tudod meggyőzni, nagy a valószínűsége, hogy mást sem fogsz. Ha a kettő között vagy, nem bírod eldönteni, hogy ésszerű vagy sem, kérj segítséget egy baráttól, a párodtól, valakitől, aki semleges az ügyben.
  1. Vedd figyelembe a másik személy szükségleteit. Amikor kérni szeretnénk valamit, hajlamosak vagyunk önző módon csak arra fókuszálni, amit mi szeretnénk. Jó, ha kérdezés, kérés előtt megvizsgálod a másik személy lelkiállapotát. Az időzítés nagyon fontos tud lenni. 
  1. Légy kedves. Emlékszel a nyuszikára? Ne feledd, hogy te kérsz valamit. Még akkor is, ha egyértelműen megérdemled, még akkor is, ha a másik fél magától kellett volna gondoljon rá, ebben a helyzetben te kérsz, tőle pedig elvárod, hogy adjon. A célod pedig az, hogy megkapd, amit szeretnél vagy ami jár neked. Semmi sem jogosít fel arra, hogy tiszteletlen légy, és végképp nem segít célod elérésében. Még akkor sem, ha egy idegennel van dolgod. Tegyük fel, utazol a buszon, olvasnál, de a melletted ülő személy nagyon hangosan hallgatja a zenét. Teljesen érthető, hogy ideges vagy tőle, és amire ráveszed magad, hogy szólj, már teljesen pipa vagy. Hogyan éred el azt, amit szeretnél? A: kedvesen megszólítod, és megkéred, hogy ha teheti, halkítsa le kissé a zenét, mert olvasnál és nem tudsz figyelni; B: könyökkel megbököd és rámorrogsz, hogy milyen érzéketlen, hogy így üvölteti a te füledbe a zenét. Na meg szégyellje magát. 
  1. Légy őszinte. Néha a legrövidebb út az egyenes út. Ellentétesen a nyuszika módszerrel, na meg a dugd be a lábad az ajtón módszerrel, jó, ha néha egyszerűen csak őszinte vagy. Nem cselezel, nem taktikázol, hanem őszintén elmondod, mit szeretnél és hogy azt miért szeretnéd. 
  1. Adj kiutat a másik személynek, anélkül, hogy a kapcsolat megsínylené. Természetesen reménykedünk benne, hogy a másik személy igent fog mondani minden ésszerű kérésünkre, ugyanakkor annak is a tudatában vagyunk, hogy néha képtelenségeket kérünk. Elvárni, hogy ilyenkor is igent mondjanak, egyaránt képtelenség. Ha a kérésedet ultimátum formájában közlöd, nem adsz kiútra lehetőséget, akkor ennek közvetlen következményeként a kapcsolatotok meg fog romlani. Ne legyenek tehát irreális elvárásaid, vagy ha vannak, ismerd és vállald fel a lehetséges következményeket is.
  1. Végül: Ne duzzogj ha nem kapod meg, amit szeretnél. Kérdéseidre, kéréseidre időnként „nem” lesz a válasz. Ha ezeknek az eredménye duzzogás lesz részedről, mennyivel növeled az esélyét a jövőbeni „igen”-eknek? Nem sokkal. Ha viszont éretten, értelmesen reagálsz, az sincs kizárva, hogy visszatérhetsz még egyszer ugyanarra a kérésre, ésszerűbb érvekkel. Továbbá a duzzogás a saját hangulatodra, önbizalmadra és önértékelésedre is negatív hatással van, és arra az útra vezet, amit a nyuszika is tapos. Végeredményben pedig nem fogsz többé kérni, következésképpen nem fogod soha megkapni, amit szeretnél, ami mély kihatással lesz az életedre. Frusztráció és boldogtalanság fogja kövezni a mindennapjaidat. 

Jusson eszedbe a Rolling Stones dal: nem kaphatod meg mindig, amit szeretnél. De ha megpróbálod és használod a fenti tippeket, végül talán megkaphatod, amire szükséged van. 

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.