Főoldal Boldogság A legfontosabb tudnivaló, amivel elkerülhető a párok közötti veszekedés

A legfontosabb tudnivaló, amivel elkerülhető a párok közötti veszekedés

C.S. Lazzar
A legfontosabb tudnivaló, amivel elkerülhető a párok közötti veszekedés

Szoktatok veszekedni a pároddal? Gondolom a válasz „igen, persze, szoktunk”, hiszen ez a természetes. Ami azonban már nem annyira természetes, és csak kevesen tudják: ha már nézeteltérésre került a sor, hogyan lehet a veszekedést elkerülni, és az egész helyzetet a párkapcsolat megerősítésére használni?

Hallgasd meg (4:55)
Olvasd el (5 perc)

Hasonlítsuk össze mit tesznek az átlagos párok szemben a sikeres, boldog kapcsolatban élő párokkal.

Az átlagos párok: elmenekülnek, szőnyeg alá söprik, duzzognak. A sérelmeiket felgyűjtik, majd egymás nyakába zúdítják.

A sikeres párok: nem félnek a nézeteltérésektől, szembemennek velük, és nyíltan megbeszélik a problémákat. Ha sérelmeik vannak, elmondják egymásnak, megbeszélik és megoldják.

Az átlagos párok: nem jobb érveket hoznak fel, hanem a hangjukat emelik. Az győz, akinek nagyobb a szája.

A sikeres párok: az egyik beszél, a másik meghallgat (nem hallgat, meghallgat!), majd cserélnek. Felváltva beszélnek, engedik szóhoz jutni a másikat, tisztelettel végighallgatják egymást, nem vágnak egymás szavába. Megpróbálnak a lehető legjobban érvelni, miközben elfogadással, megértéssel viszonyulnak a másik nézőpontjaihoz.

Az átlagos párok: mintha az lenne a cél, hogy a másikat eltiporják, egymást gyakran megalázzák, ide-oda küldik, felmenő rokonaikat szidalmazzák, különböző házi- és vadállatokhoz hasonlítják egyik a másikat. 

A sikeres párok: végig szem előtt tartják, hogy szeretik és tisztelik egymást, és így viszonyulnak egymáshoz egy vita vagy veszekedés során is.

Az átlagos párok: a veszekedés témája folyamatosan bővül, és előjönnek a régi sérelmek, amiket egymás fejéhez vágnak. A viták villámgyorsan csapnak át veszekedésbe, törés-zúzás is előfordul, és van eset, ami tettlegességbe, fizikai bántalmazásba torkollik.

A sikeres párok: a témánál maradnak és nem kalandoznak el, az aktuális problémát beszélik meg. Ha a vita hevesedik, tudják, hogy előbb le kell nyugodniuk, s csak azután folytathatják a párbeszédet.

Az átlagos párok: nincsenek szabályok, az erősebb kutya törvénye uralkodik.

A sikeres párok: szabályokat beszélnek meg, amelyeket mindketten betartanak a viták során. 

Az átlagos párok: a veszekedések rendszerint ugyanúgy zajlanak le, sőt az esetek többségében egyre intenzívebbek.

A sikeres párok: minden nézeteltérésből tanulnak valamit. Ők is hibáznak, mondanak olyasmit, amit később megbánnak, de tanulnak belőlük, és mindent megtesznek, hogy ugyanaz a hiba ne forduljon elő újra.

Az átlagos párok: az számít, hogy kinek van igaza, a győzelem a legfontosabb.

A sikeres párok: nem az a lényeg, hogy kinek van igaza, hanem hogy a problémát megoldják.

Az átlagos párok: nem hajlandók elfogadni semmit, amit a másik mond, kiállnak a saját álláspontjuk mellett (még ha nincs igazuk, akkor is), illetve teljes mértékben én-központúan viszonyulnak a veszekedésekhez.

A sikeres párok: megpróbálják megérteni a másikat, igyekeznek felvenni a másik nézőpontjait, empatikusak egymás érzéseivel.

Az átlagos párok: egy egy ellen játékot játszanak és a cél az, hogy valamelyikük győzzön. 

A sikeres párok: tudják, hogy ők ketten egy csapatban játszanak. Soha, de soha nem felejtik el, hogy bár most ők ketten nem értenek egyet valamin, a lényeg azon a valamin van és nem magán a nézeteltérésen. Tudják, hogy a veszekedés nem arról szól, hogy ők ketten egymással szemben álljanak, hanem ők egy csapat és együtt állnak szembe a problémával.

Nem egymással szemben vagytok, hanem együtt a problémával szemben.”

Ez a legfontosabb, amit minden párkapcsolatban élő embernek jól észbe kell vésnie: nem egymás ellen vagytok, hanem egymásért. A nézeteltérések során együtt szembesültök egy problémával, amit csak együtt tudtok megoldani. Minden nézeteltérés egy lehetőség arra, hogy jobban megismerjétek egymást, és hogy együtt dolgozzatok egy közös problémán, ami megerősíti a kettőtök közötti kapcsolatot.

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.