Főoldal Élet Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (3. rész)

Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (3. rész)

C.S. Lazzar
Halogatsz? Feladod? A megoldás: egy mentor (3. rész)

Elmondtam, hogy a mentor hasznos. Azt is elmondtam, hogyan találhatsz egyet. De mi van, ha nem találsz mentort? Tudniillik nem terem minden útszéli fán…

Hallgasd meg (3:59 perc)
Olvasd el (4 perc)

Mentort találni manapság nem könnyű, éppen ezért, ha kimerítetted a lehetőségeidet, azt javaslom, hogy nézz alternatívák után.

A nap, amikor találsz valakit, aki ugyanolyan szenvedélyes a célod iránt, mint te, és hajlandó téged számonkérni, az a nap lesz, amikor megteszed a siker felé vezető úton az első lépést.” – Eric Thomas

Az egyik lehetőséged: keress magadnak egy számonkérő partnert

Számonkérő partnert sokkal könnyebb találni, hiszen ennek a személynek csupán két feltételnek kell megfelelnie: bíznod kell benne és tisztelned kell őt. Írj össze egy három főt tartalmazó listát, majd egyesével beszélgess el velük, mondd el pontosan, hogy mi a célod, mit szeretnél elérni, miről kell számonkérniük téged. Csak azután dönts, hogy ki legyen a partnered, miután mindhárom fővel szóba álltál. 

Bónusz tipp: bizonyosodj meg róla, hogy mindketten nyertek valamit az együttműködésből, nem lehet egyoldalú és csak számodra kedvező. Mit adsz te neki? A köszönöm szépen nem elég! Nem lehet csak kapni és semmit sem adni cserébe, nem igazságos. Ki kell találnod, hogy mi az, amit adni tudsz te neki, és hidd el, mindig van valami. Indulj ki a nyilvánvalóból: idő. Hogyan tudnál te neki időt megtakarítani? Kereshetnél mondjuk olyan cikkeket és könyveket, amiket ő olvas, hogy ne kelljen töltse ő az időt ezek keresgélésével. Gondolkodj és tégy le te is valamit az asztalra!

A második lehetőséged (ha számonkérő partnert sem találsz): keress egy példaképet.

A példakép egy olyan – általában prominens – személy, akinek az elveivel, módszereivel teljes mértékben azonosulni tudsz. El tudod képzelni azt, hogy szívesen lennél a helyében, és minden adott helyzetben te is ugyanúgy döntenél, mint ő.

Minden bizonnyal ezt a legkönnyebb találni, viszont szándékosan hagytam ezt meg utolsó esélynek, hiszen míg a mentortól és a számonkérő partnertől kapunk visszajelzéseket, és számonkérhetőek vagyunk, a példakép 100%-osan passzív. Ez esetben nem működik az elmélet, hogy ha feladnánk vagy halogatnánk, a mentor helyreigazít, itt magunkat kell motiváljuk. 

Ugyanakkor ez a legkézenfekvőbb megoldás, mert nem kell találkákra járni, azt az időt be lehet fektetni abba, hogy a példakép jellemvonásai, szokásai után kutatunk. Mert nyilván nem elég annyi, hogy kiválasztunk egy személyt, és azt mondjuk, mostantól ő a példaképünk. Pontosan tudnunk kell, hogy miért ő. Mindemellett azt is minél precízebben tudnunk kell, hogy különböző helyzetekben hogyan viselkedik a példaképünk. Hogyan éli a mindennapjait. Milyen rutinjai vannak. Mikor kel, mikor fekszik, mit eszik, mit iszik, mit csinál, amikor dolgozik, és mit, amikor nem. Mit olvas, mit hallgat. És mindennél fontosabb tudnunk, hogy hogyan hozza meg a döntéseit.

Miért segít ez nekünk bármiben is? Mert mi őt próbáljuk mintázni, ami azt jelenti, hogy a céljaink elérésének útján, valahányszor kérdés vagy döntés előtt állunk, megállhatunk egy pillanatra és megvizsgálhatjuk, mit tenne ebben a helyzetben a példaképünk. Hidd el, ez óriási segítség tud lenni!

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?