Főoldal Boldogság 5 tipp, hogy az aggódás ne keserítse meg az életed

5 tipp, hogy az aggódás ne keserítse meg az életed

C.S. Lazzar
5 tipp, hogy az aggódás ne keserítse meg az életed

Szoktál aggódni? És jó az neked? Gondolom nem, de nem tudsz ellene mit tenni. Jó hírem van: menthető vagy, az aggódás nem kell feltétlenül stresszt okozzon neked.

Hallgasd meg (3:12 perc)
Olvasd el (3 perc)

Egy nemrég olvasott idézet jutott eszembe:

Öreg ember vagyok, szörnyű dolgokon mentem keresztül az életben, és ezek közül néhány valóban meg is történt velem.” – Mark Twain

1. A legtöbb dolog, amin aggódsz, nem történik meg.

Ha elindulsz az aggódás útján, állj meg, és kérdezd meg magadtól: hányszor következik be az, amin aggódok? A válasz az lesz: ritkán. Ha ez nem gátol meg a további aggódásban, olvass tovább.

2. Mi a legrosszabb, ami történhet? De úgy komolyan!

Ha már úgyis aggódsz, miért ne fokoznád? Ha komolyan belegondolsz és realisztikusan megnézed, hogy mitől is félsz valójában, megeshet, hogy felfedezed: nincs is miért aggódnod. A kulcsszó: realisztikusan!

3. Tudományosan alátámasztott technika: különíts el aggódó időt.

Az nlc.hu oldal szerint így kell eljárnod: jelölj ki egy időpontot, amikor aggódni szeretnél. Hívhatjuk aggodalom-beosztásnak is, a lényege az, hogy minden nap, egy kiválasztott időpontban, 30 percig a figyelmedet az aggodalmaidnak szenteled. Így működik:

  • Azonosítsd az aggodalmas gondolataidat, és különítsd el őket a kellemes gondolatoktól.
  • Legyen 30 percnyi aggódós időd, lehetőleg minden nap ugyanabban az időben és helyen. A legjobb, ha nem alvás előtt, az ágyadban csinálod, mert akkor nem fogsz sokat aludni utána.
  • A napközben spontán felbukkanó aggodalmakat halaszd el a következő aggódós időre, s ha az aggódó idődben bukkanak fel ilyenek, azokat a következő napra halaszd, így csak azokkal az aggodalmakkal kell foglalkozz, melyeket már kiválasztottál erre az időpontra.
  • Alaposan menj végig magadban az aggodalmakon, és mindegyikre vázolj fel egy megoldási tervet is.

4. Edzz! 

A sport, főleg ha súlyokat is bevetsz, segít levezetni a stresszt és elterelni a gondolataidat az aggódásról. Mert sokszor csak ennyi kell: ne indulj el a lefelé irányuló spirálon, vagy ha elindultál, állítsd meg magad.

5. Tehetsz az ellen valamit, amin aggódsz?

Néha előfordul, hogy az aggodalmunk egy valós félelem alapja. Főként ilyen esetekben működik a fenti technika: gondolkodjunk el azon, hogy tehetünk-e valamit azért, hogy ne következzen be az, amiért aggódunk. Ha igen, akkor tegyünk, és ezzel már meg is szabadítjuk magunkat az aggódástól. Ha pedig nem, tegyük fel, a körülményektől vagy más emberektől függ az aggodalmunk, akkor meg kell próbálnunk elfogadni, hogy nincs hatásunk rá, azaz olyasmi fog megtörténni, ami felett nincs irányításunk. Tehát aggódni rajta semmivel sem teszi jobbá a helyzetet, sőt, csak rontunk a dolgokon, hiszen a saját lelkiállapotunkat romboljuk és felesleges stresszt okozunk magunknak.

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?