Főoldal Boldogság Hogyan ne vesztegesd el az életed tévézéssel, és csinálj valami jelentőségteljeset helyette!

Hogyan ne vesztegesd el az életed tévézéssel, és csinálj valami jelentőségteljeset helyette!

C.S. Lazzar
Hogyan ne vesztegesd el az életed tévézéssel, és csinálj valami jelentőségteljeset helyette!

Mindannyiunk élete magas fordulatszámon pörög, így igazán jól esik – és fölöttébb könnyű – lehuppani a kanapéra, és órákig bámulni a színes, vicces-izgalmas-szórakoztató mozgóképeket. A szabadidőnk azonban ennél értékesebb! Ha te is úgy gondolod, hogy a tévézés, telefonnyomkodás értelmetlen és gyakorlatilag semmire sem jó, itt van néhány ötlet, hogyan változtathatsz rajta.

Hallgasd meg (4:07 perc)
Olvasd el (4 perc)

A tévézombit mindenki ismeri. Ez az egy helyben ücsörgő, kólát szürcsölő, popcorn-t zabáló, minden-kérdésre-ühümmel-válaszoló, ember formájú kanapédísz. Magunkra természetesen soha nem így gondolunk – mi másak vagyunk -, mi csak akkor és azért tévézünk, mert szórakozásra-információra vagy kikapcsolódásra vágyunk. És sosem túl sokat, épp annyit, amennyit szeretnénk. Rendben. Én is csak ennyit nézem a Netflixet, azért írom ezt a bejegyzést…

Íme 5 tanács, hogy mit tehetsz ehelyett:

 • Tervezd meg előre a lazulós periódusokat

Amikor egy fárasztó nap végére érsz, épp csak az hiányzik neked, hogy azon kezdj el gondolkodni: milyen „értelmes” tevékenységbe kezdhetnék ma este? Viszont ha mondjuk vasárnap, amikor semmi fárasztó dolog nem történik, leülsz (vagy leültök a pároddal, a családoddal) és megtervezed a következő heti estéiteket, amikor eljön az ideje, csak hupsz, neki kell ugrani, gondolkodás nélkül. 

 • Készülj már előzetesen

Ha az esti programod tegyük fel az, hogy munka után egyenesen az edzőterembe mész, vidd magaddal már reggel az edzőtáskát, készen megpakolva. Ha társasjáték estétek lesz, döntsétek el előre, mit fogtok játszani, mintsem akkor kezdjetek el gondolkodni, és egyiknek ehhez, másiknak ahhoz nincs kedve, végül újra a tévé előtt köttök ki. 

 • Csináld azt, ami feltölt

A tévézés vagy a telefon nyomkodása nem feltétlenül rossz, de azt senki sem mondhatja el, hogy feltöltődik tőle. Ezzel szemben az alábbi tevékenységek egyszerre képesek ellazítani, kikapcsolni és mégis feltölteni bennünket:

 • sport
 • olvasás
 • zenehallgatás vagy játszás egy hangszeren
 • közös program barátokkal, rokonokkal
 • masszázs
 • séta
 • meditálás
 • yoga
 • kreatív tevékenységek
 • egyéb hobbik
 • Sokszorozd az előnyt

Egy igazán jó módszer arra, hogy még jobban kihasználd a rendelkezésedre álló időt az, hogy társítsd a tevékenységeket. Például ha barátokkal szeretnéd tölteni az estéd, ahelyett hogy beültök sörözni egy kocsmába, vedd rá őket arra, hogy menjetek el közösen egy rövid túrára. Vagy ha edzés van beiktatva, szaladás közben hallgathatsz egy hangoskönyvet.

 • Nyújtsd az időt, érzékeld hosszabbnak

Az utolsó tipp az időérzékeléshez kötődik: mindenki tudja, hogy az idő másként telik a végzett tevékenység függvényében. Annak érdekében, hogy hosszabbnak tűnjön a kikapcsolódási időd, azt teheted, hogy több programot iktatsz be egy délutánra. Például a másfél órás edzést lerövidíted 15 perccel és azt az időt olvasással töltöd. Így az lesz az érzésed, hogy több szórakozásban, több kikapcsolódásban volt részed. De vigyázz, ne ess át a ló túloldalára: ha túl sok mindent zsúfolsz be egyetlen napra, ellenkező eredményt fogsz elérni.

És ne feledd: semmi sem tilos, semmi sem kötelező. A te szabadidődről van szó, azzal töltsd, amivel te szeretnéd. A fentiek célja csupán annyi, hogy azt a kevés időt, amit magadra szánhatsz, minél hasznosabban töltsd ki.

Forrás: Fast Company | Elizabeth Grace Saunders

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.