Főoldal Pénzügy Hogyan menedzseld a személyes pénzügyeidet hatékonyan?

Hogyan menedzseld a személyes pénzügyeidet hatékonyan?

C.S. Lazzar
Hogyan menedzseld a személyes pénzügyeidet hatékonyan?

Adósság adósság hátán, egyik fizetéstől a másikig élni, nadrágszíj-szorítás – ezek a legkárosabb és legelterjedtebb szokások, amelyekkel a legtöbb ember küszködik. A megoldás mindezekre: egy jól működő személyes pénzügyi terv.

Hallgasd meg (2:17 perc)
Olvasd el (2 perc)

A személyes pénzügyeink kezelésére nem tanít meg az iskola, legtöbben csak egyszerűen beletanulunk. Így nem is csoda, hogy rengeteg rossz szokásunk van, ahogy az sem, hogy a népesség nagy része adósságban él. Íme a személyes pénzügyek kezelésének 3 alapszabálya:

1. Készíts költségvetést

A költségvetés elkészítéséhez nem kell mérnöki diploma. A Miért nem elég soha a pénz? bejegyzés-sorozat második részében leírtam, hogyan tudod meg, hogy mire mennyit költesz. Erre építkezve el tudod készíteni a költségvetésed, ami csupán annyit tesz: meghatározod előre, hogy mire mennyit fogsz ezután költeni.

2. Tökéletesítsd a költségvetésed

Egyetlen költségvetés sem lehet elsőre tökéletes. Ráadásul az élet egy változó folyamat, igazodnia kell ehhez a költségvetésnek is. Amikor szükséges, igazíts rajta, de soha ne felejtsd el az alaptörvényt: költs kevesebbet, mint amennyit keresel!

3. Tartsd be a költségvetést

A költségvetés olyan, mint egy étel receptje. Ha betartod a receptet, finom lesz az étel. Ha nem, akkor a szerencsén múlik, hogy ehető lesz-e. Csakis akkor élhetsz úgy, hogy a pénz miatt soha nem kell aggódnod, ha jó költségvetést készítesz és betartod azt. 

Számos szabályt fel lehetne még sorolni, de ezek az alapok, és ha ezeket betartod, már nagyon jó úton haladsz az adósságmentes, gondtalan, pénzügyileg független jövő felé!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar