Főoldal Karrier Vállalkozás: a siker nem az ötlet egyediségén múlik

Vállalkozás: a siker nem az ötlet egyediségén múlik

C.S. Lazzar
Vállalkozás: a siker nem az ötlet egyediségén múlik

A világnak több vállalkozóra van szüksége, hiszen a vállalkozói közösség az, amelyik leginkább felel a fejlődésért. Csakhogy nagyon sok vállalkozó szándékú ember már az ötlet szintjén elvágja maga alatt a fát, és bele sem kezd a vállalkozásba.

Hallgasd meg (2:37 perc)
Olvasd el (2 perc)

Ezt a hibát én is elkövettem, ugyanis éveken át törtem a fejemet, hogy milyen vállalkozásba tudnék belekezdeni, ami teljesen új lenne a piacon. Azt gondoltam, az lenne az igazi siker, ha valami olyasmivel tudnék előrukkolni, ami még nincs. 

Azért gondolkodtam így, mert a vállalkozási pályafutásom első éveiben egy olyan terméket dobtam piacra, ami csak a tengerentúlon létezett. Hozzáteszem, az elmúlt 17 év alatt ez volt az egyetlen olyan termék vagy szolgáltatás, ami egyedinek, újnak számított. Azután hiába törtem a fejemet, feleslegesen pásztáztam a külföldi weboldalak kínálatát, nem találtam az aranytojást tojó tyúkot. Aztán rájöttem hogy miért nem: 

Az aranytojást tojó tyúk egy közönséges csibe, amit én kell felneveljek. A csibét kell megtalálnom!”

Nem kell az elsőnek lenni

A siker ugyanis nem az ötlet egyediségén múlik, hiszen az innováció nem csupán azt jelenti, hogy az ötlet egyedi. Nem a Facebook volt az első közösségi portál, hiszen ott volt előtte a Myspace vagy, itthon talán jobban emlékszünk, a hi5. Az iPhone előtt is voltak már mobiltelefonok, és az Uber előtt is taxiztak az emberek. 

Találjuk fel újra a kereket

Nem kell az első légy, elég, ha másként gondolkodsz. Sokkal fontosabb, hogy felismerj egy létező problémát, ami sok embert érint és amire lehet, hogy létezik már ezerféle megoldás, de a te megközelítésed új és egyedi. Csak hogy néhány példát említsek: a Netflix és a filmipar, a Curved fitness és a fitness világa, a Drybar és a szépségipar, vagy éppen a Cirque du Soleil, ami egy új, magasabb szintre emelte a cirkusz szó jelentését. Több millió ilyen példa létezik.

Nem az a fontos, ki az első, hanem ki a jobb

Úgyhogy amikor legközelebb van egy ötleted, amire mások azt mondják: „á, ilyen már van”, jusson eszedbe: nem az a lényeg, hogy ki az első, hanem hogy ki csinálja jobban. 

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?