Főoldal Karrier Hogyan vészeld át a nehéz időket? 2 tipp, ami segít pozitívnak és hatékonynak maradni

Hogyan vészeld át a nehéz időket? 2 tipp, ami segít pozitívnak és hatékonynak maradni

C.S. Lazzar
Hogyan vészeld át a nehéz időket? 2 tipp, ami segít pozitívnak és hatékonynak maradni

2020. júniusában írom ezt, úgyhogy a lehető legidőszerűbb ez a bejegyzés, hiszen egyszerre élünk meg egy globális egészségügyi, gazdasági és társadalmi válságot. Hogyan lehet mindezek között a legfontosabb feladatainkra összpontosítani?

Hallgasd meg (3:20 perc)
Olvasd el (3 perc)

A nehéz időkben az első dolog, ami történik a legtöbb emberrel: aggódni kezd. A megfékezetlen aggódás szorongássá alakul, ami végül akár pánikba is torkollhat. Így nem is csoda, hogy képtelenek vagyunk (jól) elvégezni a napi feladatainkat. A megoldás tehát nem a tünetek kezelése, hanem a probléma forrásának megszüntetése.

  1. Legyünk tudatosabbak, hogy mit engedünk be

A legtöbb ember az információt a médiából szerzi. Azonban válságos időkben a média nem segít, sőt még inkább rátesz egy lapáttal a problémára. Hiszen az számít hírnek, ami szenzáció, azzal nyernek népszerűséget, ha valami igazán rendkívüliről, valami sokkolóról tudnak beszámolni. Ezért gyakran szélsőségesítenek, sőt nem ritka az sem, hogy ferdítenek, így mi, a fogyasztók, nem kapunk egy reális képet a valóságról. 

Tudatosabbnak kell lennünk, hogy mit engedünk mi és mit hiszünk el. A sok szemetet jobb, ha be sem engedjük – egyszerűen ne nézzünk híradót, ne olvassunk híreket, ne böngésszük a Facebookot -, a legfontosabb hírek úgyis eljutnak hozzánk más emberek által. 

  1. Csak az számít, amire figyelünk

Van egy nagyon jó teszt, ami bebizonyítja, mennyire szelektál az agyunk a sok millió információ között, ami elárasztja az elménket másodpercről másodpercre. Ha van kedved, elvégezheted most velem. Akkor működik a legjobban, ha valahol kint vagy az utcán vagy olyan helyen, ami valamennyire idegen (nem otthon vagy az irodában). 

Hunyd le a szemed, és számolj háromig. Közben összpontosíts, mert amikor kinyitod a szemed, meg kell találnod mindent, ami piros. Tehát amikor háromhoz érsz, nyisd ki a szemed, és nézz gyorsan körbe, legfeljebb 1-2 másodpercig, majd hunyd le újra. Ezután sorolj fel minden olyan dolgot, ami piros volt. Bizonyára sok mindent fel tudtál sorolni, nem igaz? Nyisd ki a szemed és nézd meg, hogy valami maradt-e ki?

De a teszt nem ér itt véget. Most jön az érdekes része: hunyd le a szemed és anélkül, hogy újra szétnéznél, sorolj fel mindent, ami barna. Nagyon kevés dolog fog eszedbe jutni. Nyisd ki a szemed és nézd meg, mi mindent nem soroltál fel. Meglepődsz, hogy mi mindent kihagytál! 

A teszt lényege ez: amire figyelünk, csak azt látjuk meg, minden mást egyszerűen figyelmen kívül hagyunk. Így működik az agyunk akkor is, amikor egy gyors teszt során színeket keresünk, de akkor is, amikor dolgozunk, híreket nézünk vagy beszélgetünk a házastársunkkal. 

Tehát ha beengedjük a sok szemetet, a rengeteg negatív hírt, természetes, hogy azon lesz a figyelmünk, és nem tudunk összpontosítani arra, ami igazán fontos lenne számunkra. 

Könnyítsük meg a saját dolgunkat, és válogassuk meg, hogy mire figyelünk: mit hallgatunk meg, mit olvasunk el, mit nézünk meg, kivel állunk szóba!

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.