Főoldal Boldogság A nézeteltérések forrása: a vélemények összekeverése a tényekkel

A nézeteltérések forrása: a vélemények összekeverése a tényekkel

C.S. Lazzar
A nézeteltérések forrása: a vélemények összekeverése a tényekkel

A világról alkotott képünk, a legapróbb dolgoktól a legnagyobbakig, két nézőpont szerint épül fel: tények és vélemények. Gyakran azonban összekeverjük ezeket, ami számos vitához vezethet.

Hallgasd meg (3:58 perc)
Olvasd el (4 perc)

A vita felesleges és értelmetlen

– Szerintem Jóska allergiás a pollenre. 

– Szerintem meg a poratkára.

Amikor valakivel olyasmin vitázunk, ami véleményeken alapul, nagyot hibázunk. Hiszen mindenkinek a véleménye a sajátja, azt ő alkotta, és azt senki nem vonhatja kétségébe! Mégis gyakran próbáljuk egymásra erőltetni a mi véleményünket. Természetes, hogy mi azt látjuk, hogy más téved, mert eltérnek a véleményeink. De ez még nem ok arra, hogy más véleményét meg akarjuk változtatni. Tudom, erre az a válasz: „De hát nincs igaza!” De igen, igaza van. 

Amikor egy nem tényeken alapuló dologról van szó, mindenkinek igaza van. És így van rendjén: azt a tényt kell elfogadnunk, hogy mindenkinek igaza van. Ott követjük el a következő hibát, hogy egymásnak igazat akarunk adni, pontosabban azt szeretnénk, ha nekünk adnának igazat. 

Jóska nem volt kivizsgálva, tehát mindenki csak találgat, csupán véleményeket mondhat. 

A lényeg azonban itt van: ha én azt gondolom pollen, mindenki egyetérthet velem abban, hogy ezt én gondolom így. Nem azt várom el, hogy mindenki egyetértsen velem abban, hogy pollen, hanem azt várom el, hogy mindenki egyetértsen velem abban, hogy ezt én gondolom így. Ugyanígy bárki más gondolhat bármi mást. Nem ismerjük a tényt, tehát találgatunk. Olyan, mintha a lottószámokra tippelnénk. 

De mi van a tényekkel?

– A víz vegyi képlete H2O. 

– Nem, mert HO2.

Tény, hogy a vélemények nem tények, de a tények esetében egyértelműen bizonyítható egyik vagy másik álláspont. Ezen már összeveszhetünk, nem? De igen, össze lehet veszni, azonban továbbra is azt gondolom, értelmetlen és felesleges. 

Ha Géza úgy gondolja, hogy a víz képlete HO2, egyértelműnek tűnik számunkra, akik másképp tudjuk, hogy Géza téved és rögtön indul a vita. De álljunk meg egy percre: miért is vitatkozunk? Általában azért, mert mi mindig jobban tudjuk a másiknál, és ezt akarjuk bebizonyítani. Az a legfontosabb, hogy kinek van igaza?! Ha igen, akkor rajta, tessék, lehet vitatkozni. De mi lenne, ha elfogadnánk a tényt: Géza úgy tudja, hogy a víz képlete HO2? Tehát nem az a lényeg, hogy Géza elmélete igaz vagy hamis, hanem az, hogy Géza mit gondol. Tudsz vitatkozni azzal a ténnyel, hogy Géza úgy gondolja, a víz képlete HO2? Nem, ezzel senki nem tudna vitatkozni.  

A vélemények és a tények alkotják meg a valóságunkat

Jusson eszünkbe mindig, mielőtt valakivel vitába, vagy veszekedésbe kezdenénk, hogy miért is tesszük azt. Netán rá akarjuk erőltetni a mi igazunkat másra? Vagy be akarjuk bizonyítani, hogy ő mennyire ostoba, mi pedig mennyire okosak vagyunk? Mit várunk el ettől a vitától? Hogy belássa, tévedett? Annyira fontos mindez nekünk? Jobb lesz ettől bármi is? Jobb lesz a kapcsolatunk a másik emberrel? Sokszor sokkal fontosabb a boldogság meg a békesség, mint az, hogy kinek is van végül igaza. Hiszen lehet mindenkinek egyszerre igaza és arra vár a legtöbb boldogság az életben, aki ezt nem vonja kétségbe.

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

Sikeresen feliratkoztál. És itt az ingyenes könyv:

Hiba történt az ellenőrzés során. Kérlek, próbáld újra. Ha nem sikerült, lépj velem a kapcsolatba, a kapcsolat oldal által.

C.S. Lazzar will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.