Főoldal Boldogság Az énközpontúság mindent tönkretesz

Az énközpontúság mindent tönkretesz

C.S. Lazzar
Az énközpontúság mindent tönkretesz

Az az ember, aki úgy gondolkodik, hogy nem fontos a „te”, nem érdekel a „mi”, csupán az számít, amit én akarok, mindent el fog veszíteni. Az egoizmus egy olyan kór, amely mindenkit megbetegít, kivéve azt, aki szenved benne.

Az énközpontúság tönkreteszi a barátságainkat

Ismered azt a „barátot”, aki mindig csak kér, kér, kér? Aztán ha rá van szükség, mindig csak kifogásokkal jön. Ennek a még rosszabb változata az, amikor ő tesz kéretlen szívességeket nekünk, amit aztán a szemünkre hányhat, ha valamire szüksége van, de nekünk épp nem alkalmas. 

Az énközpontúság tönkreteszi a párkapcsolatunkat

A párkapcsolatok elején az jellemző a párokra, hogy sokkal többet foglalkoznak a másikkal, mint magukkal, a párjuk igényeit próbálják kielégíteni, őt próbálják „levenni a lábáról”. A probléma ott kezdődik, amikor lejár ez a mézes-mázas időszak, mert akkor előbújik mindenkinek a valódi énje. Akiből meg feltör az egocentrizmus, egy-kettőre tönkrevágja a párkapcsolatot, hiszen neki csak az a fontos, hogy ő mit kap a kapcsolattól.  

Az énközpontúság tönkreteszi a karrierünket

Vállalkozóként több, mint száz (az is lehet, hogy több száz) potenciális alkalmazottal beszélgettem állásinterjúk során. Az egyik dolog, amit figyelek ilyenkor az az, hogy mennyire egoista a pályázó. Ugyanis az egoista embert nem érdekli a szervezet, a cég, a kollégák, csak az számít, hogy ő mit és mennyit nyer. Ő egy gyenge láncszem egy szervezetben és előbb-utóbb kiesik onnan, vagy elmegy magától, ha nem kapja meg, ami „neki jár”.

Az énközpontúság tönkreteszi a vállalkozásunkat

Meg vagyok győződve róla, hogy számtalan vállalkozás azért mond csődöt, mert az alapító(k) énközpontú beállítottságúak. Az ilyen emberek általában csak azt nézik, hogy mit tudnak ők kihozni saját maguk számára a cégből. Ők azok, akik szemrebbenés nélkül adót csalnak, akik feketéznek, akik az alkalmazottakra úgy tekintenek, mint eszköz a cél megvalósításáért, nem veszik őket emberszámba, kihasználják és könnyűszerrel félredobják őket. Az a vállalkozás, aminek az van a középpontjában, hogy szerezzünk profitot, bármi áron, halálra van ítélve. 

Vannak ilyen emberek a környezetedben? Esetleg ilyen párkapcsolatban élsz? Egocentrikus embernek dolgozol? Vagy ami még inkább fontos: magadra ismersz? Más embereket nehezen vagy egyáltalán nem tudunk megváltoztatni, de ha magunkban felismerjük az egoizmust, képesek vagyunk megváltozni, mielőtt mindent tönkretennénk.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar