Főoldal Boldogság Alapszabályok egy jó párkapcsolathoz

Alapszabályok egy jó párkapcsolathoz

C.S. Lazzar
Alapszabályok egy jó párkapcsolathoz

Minden emberi kapcsolatunkban vannak íratlan szabályok, amelyekkel szerintem pontosan ez a gond: íratlanok.

Az írott szót szinte lehetetlen kétségbe vonni

Gyakran mondunk ki olyasmit meggondolatlanul, amit később megbánunk, viszont amikor leírunk valamit, azt többször is átrágjuk, kijavítjuk, újrafogalmazzuk, mert az írott szónak súlya van. Nem véletlen, hogy a törvényeket az emberek írásban fogalmazzák meg. A vállalkozásomnál is van egy ilyen szabályunk: ami nincs leírva, az nem igaz. 

A szabályok akkor működnek, ha le vannak írva

Mindenkinek vannak saját szabályai, amelyeket más emberek megszoknak és alkalmazkodnak hozzájuk… Többé-kevésbé. És itt a gond, hiszen a barátainkkal, ismerőseinkkel nem tehetjük meg azt, hogy írásba foglaljuk a kapcsolatunk jó működésének szabályait – bár szerintem ezt sem ártana -, viszont a párunkkal igen.

A párkapcsolatok nem véletlenül szakadnak meg

Azt mondják, hogy a párkapcsolatok nem ott kezdődnek, amikor pillangókkal a gyomrunkban kimondjuk, hogy „szeretlek”, nem is akkor, amikor az oltár előtt kimondjuk, hogy „igen”, hanem ott, amikor azt gondoljuk, hogy „ha még egy szót szól, esküszöm, kinyírom” és mégsem tesszük meg, hanem megoldjuk a problémát. Legtöbben viszont nem tudják megoldani a gondjaikat és ennek elsősorban az az oka, hogy nincsenek meghatározva az alapszabályok, értékek és elvek, amelyek alapján működik a kapcsolatuk.

A párkapcsolati alkotmány

Az alkotmány érdekek, célok és alapelvek összessége, amire minden más szabály és törvény épül, és fontos, hogy az utóbbiak soha, semmilyen körülmények között nem szeghetik meg az alkotmányt. Egy párkapcsolatban is rengeteg szabály, elv és cél létezik, gyakran azonban ezek egyéniek, hiába, hogy párkapcsolatról beszélünk. Ezért fontos megalkotni közösen azoknak az elveknek, alapszabályoknak és céloknak az összességét, amelyekkel mindkét fél egyetért és amelyek szerint működni fog a kapcsolat. 

Mi is megalkottuk a párommal a közös párkapcsolati alkotmányunkat, s bár többnyire olyan dolgokat írtunk oda le, amelyeket már addig is tudtunk, megbeszéltünk és alkalmaztunk, mindkettőnket átjárt egy kellemes és megnyugtató érzés, hogy láttuk ezeket leírva. Azt leszámítva, hogy örömet okoz újraolvasni ezeket, tudni, hogy mit adunk és mit várunk el magunktól és egymástól, meggyőződésem, hogy olyan alapot ad a kapcsolatunknak, ami szilárd és minden vihart kiáll, hiszen bármilyen probléma, kérdés vagy nehézség esetén, az alkotmányt alapul lehet venni és biztosan jó döntést lehet hozni.

Tudjuk, hogy az alkotmányunk nem tökéletes és nem tartalmazhat mindent, éppen ezért időnként felülvizsgáljuk, hozzáadunk új dolgokat, módosítjuk és folyamatosan dolgozni fogunk rajta, ahogy a kapcsolatunkon is, életünk végéig.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar