Főoldal Boldogság Két szó, amivel megkaphatjuk a sikert és a boldogságot

Két szó, amivel megkaphatjuk a sikert és a boldogságot

C.S. Lazzar
Két szó, amivel megkaphatjuk a sikert és a boldogságot

A világon a legtöbb dolog nagyon egyszerű, attól tűnnek bonyolultnak, hogy mi, emberek, szeretjük megkomplikálni őket. Ha a sikert és a boldogságot szeretnénk megkapni, egymillió módszert felsorohatnánk, több ezer tippünk, javaslatunk, tanácsunk lehetne rá. De mit mondanánk, ha csak egyetlenegy szót mondhatnánk?

Lehetetlen küldetésnek tűnik, de nem az. Van egy szó, amit ha következetesen használunk, elvezet a boldogsághoz. És van egy másik szó – a vicces az, hogy az előzőnek pontosan az ellentéte -, amit ha célszerűen használunk, elvezet a sikerhez.

Ha boldog szeretnél lenni, mondd: „igen”.

Ha sikeres szeretnél lenni, mondd: „nem”.

A boldogsághoz „igen”-t kell mondani

Az „igen” lehetőségeket teremt. Ha rábólintunk a dolgokra, azt jelenti, hogy benne vagyunk mindenben, lehet az épp apróság, mint egy mosoly vagy nagy dolog, mint például egy ejtőernyős ugrás egy repülőből. 

Minél többször és több dologra mondunk igen, annál elfoglaltabbak leszünk, és az elfoglaltság az unalom ellentéte, következésképpen boldogok leszünk.

Aki gyakran mond igen, azt emberek, barátok veszik körül, s mivel az ember társas lény, a közösségi élet bizonyítottan boldoggá tesz.

Kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy az emberi memória különös módon elfelejti a rosszat és megtartja a jót, tehát idős korunkra rengeteg jó élményt és emléket gyűjtünk, tehát ez a stratégia hosszú távon beválik. Még akkor is boldogok leszünk, amikor már nem vagyunk képesek túl sok mindenre, viszont tele vagyunk kellemes, élénkítő emlékekkel.

Aki gyakran mond igent, az gyakran ki kell lépjen a komfortzónájából, és tudjuk, minden, ami érdekfeszítő, minden, amitől félünk, ott van a túloldalon. És azt is tudjuk, hogy valahányszor kilépünk a kényelmi zónából és szembenézünk egy félelmeinkkel, egy fokkal többek leszünk. Szinte mondanom sem kell, ez is boldogságot idéz elő.

A boldogsággal szemben általában az unalom és a megbánás áll. Az unalmat már kipipáltuk, a megbánással sem lesz nehéz dolgunk, hiszen ha gyakran mondunk igent, legfeljebb azt bánhatnánk meg, hogy valamire igent mondtunk, amire nem kellett volna. Itt jön képbe az észszerű „igen-mondás” – nyilván nem mondunk igent arra, hogy raboljunk bankot vagy próbáljuk ki a drogokat. Tehát ha csak mindazokra mondunk igent, ami észszerű, törvényes és legfeljebb extrémnek számít, valószínűleg le kell küzdenünk a félelmeinket, de megbánás egész biztosan nem lesz belőle.

A sikerhez „nem”-et kell mondani

A „nem”-nek van a leghatalmasabb ereje, amikor karrierről, munkáról, sikerről beszélünk, ezekhez ugyanis lézersugárhoz hasonló összpontosításra van szükségünk. 

A siker abban rejlik, hogy kevés dolgot csináljunk, azokat viszont a kiválóság legmagasabb fokán – ezt másképp nem lehet elérni, csakis akkor, ha képesek vagyunk nemet mondani. Nemet mondani a megzavarásokra, nemet mondani a kényelmes, de haszontalan tevékenységekre, nemet mondani a fájdalomra (nem hiába az a testépítők egyik kedvenc szlogenje, hogy No pain, no gain – Ha nem fáj, nincs nyereség), nemet mondani a szórakozásra, a pihenésre és még sorolhatnám. 

Sikert és boldogságot

Ezek után azt feltételezhetjük, hogy ez egy vagy-vagy képlet, azaz nem kaphatjuk meg mindkettőt. A legtöbb ember viszont boldog és sikeres szeretne lenni, nem szívesen mondana le egyikről sem. A jó hír az, hogy nem is kell, mindkettőt megkaphatjuk: a válasz az egyensúlyban van – ne mondjunk mindenre igent vagy nemet. 

Egyik vagy másik mindenképp dominál és ezek az idők során felcserélődhetnek. Van, amikor az fontosabb számunkra, hogy boldogok legyünk, van, amikor a siker kerül előtérbe. Ilyenkor csupán annyi a dolgunk, hogy arányosan igazítsuk ezekhez az igeneket és a nemeket. Egyszerű, nem igaz?

Sikert és boldogságot:

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?