Főoldal Produktivitás A halogatás tönkreteszi a mindennapjaidat – és egy tipp, amivel megoldhatod ezt

A halogatás tönkreteszi a mindennapjaidat – és egy tipp, amivel megoldhatod ezt

C.S. Lazzar
A halogatás tönkreteszi a mindennapjaidat - és egy tipp, amivel megoldhatod ezt

Ma ehhez nincs kedvem, ez még ráér, majd holnap, később… A halogatás kétségkívül az egyik legrosszabb szokásunk, amitől jó mielőbb megszabadulni.

Tudjuk, hogyan működik egy akkumulátor, igaz? Feltöltjük és használjuk belőle az energiát, amíg lemerül. Újratöltjük, majd újra használjuk. Az ember is így működik: minden napra véges energiánk van, ezért vagyunk estére annyira fáradtak – lemerül az aksink. Fontos azonban tudni, hogy mitől is merül le az ember akkumulátora. 

A lista nagyon hosszú: kezdődik a fizikai erőkifejtésnél, át a mentális energiafelhasználáson, és véget ér az olyan teljesen haszontalan dolgoknál, mint például az aggódás vagy a halogatás. Igen, a halogatás. Úgy értem, azzal is energiát pazarolunk, hogy valamit nem csinálunk meg! A vicces az, hogy sokkal többet, mint gondolnánk.

Nézzük meg, mi történik akkor, amikor valamit elhalasztunk:

  1. Eszünkbe jut, hogy valamit meg kellene csinálnunk.
  2. Hozzá is fognánk, azonban van valami, ami fontosabb, úgyhogy ezt elhalasztjuk, azaz lefoglalunk az agyunkban egy kis részt neki, aminek az lesz a feladata, hogy később eszünkbe juttassa.
  3. Így az elhalasztott dolog, egészen addig, amíg napirendre nem kerül és meg nem oldjuk, energiát használ el!

A probléma az, hogy egy ember általában nem egy-két dolgot halogat már hetek óta, hanem több tucatot. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi energiát pazarolhatunk a halogatott dolgainkkal!

Sajnos nem mindig van időnk és lehetőségünk mindent megcsinálni, amit kellene és amit szeretnénk. Mit tegyünk akkor, ahelyett, hogy halogatunk? Halogassunk okosan! A halogatást lehetetlen kizárni az életünkből, tehát nem az a megoldás, hogy mindent oldjuk meg – bár az lenne az ideális -, hanem az, hogy ne használjunk el feleslegesen energiát mindazokra a dolgokra, amelyek várólistán vannak. És pontosan ez a megoldás: a lista.

A tennivalólista úgy működik az embernél, mint a telefon energiatakarékos módja: azt, ami nem fontos, kikapcsolja, nem használja. Mi is ezt kell tegyük: ami nem fontos, ne tartsunk a fejünkben, tegyük ki onnan, méghozzá egy listára. Legyen egy vagy több tennivaló-, úgynevezett to-do listánk, és oda írjunk fel mindent, amit el kell végeznünk. A listát vezethetjük papíron, noteszben, telefonon vagy számítógépen, a lényeg, hogy egy mindig könnyen hozzáférhető helyen legyen. Én a telefonomon vezetem, méghozzá a Google Tasks nevű applikációban, amihez hozzáférek a számítógépemen is. És tudod mit? Mindent felírok ide. De tényleg mindent! Ami egyszer eszembe jut, az rögtön felkerül a listára. És akkor, abban a pillanatban megszabadulok tőle, többet nem kell gondolkodnom rajta, így tehermentesedik az elmém tőle.

A to-do listáknak egyébként számos előnye van: sokkal szervezettebben el tudjuk végezni a feladatainkat és semmit sem felejtünk el, hiszen ha elektronikus listát használunk, akkor még emlékeztetőket is be tudunk állítani magunknak. 

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar