Főoldal Karrier A kész jobb, mint a tökéletes

A kész jobb, mint a tökéletes

C.S. Lazzar

Amióta az eszemet tudom, a tökéletességre törekszem. Meg sem fordult a fejemben, hogy ezzel valójában hátráltatom magamat.

Nehezemre esett megérteni és elfogadni azt az állítást, hogy a kész jobb, mint a tökéletes, hiszen a tökéletes az egyedüli olyan szint, amivel érvényesülni és haladni lehet. Legalábbis ezt gondoltam máig. 

Jobban belegondolva azonban ráébredtem, hogy nekünk, embereknek néha túl sok a tökéletes. Túl nagy elvárás és ezért túl sok értékes időbe kerül a tökéletes kergetése. Ráadásul, ha valamivel túl sok ideig elszöszmötölünk – azért, hogy tökéletes legyen -, végül lehet, hogy tökéletes lesz, de valószínűleg egyben túl késő is. 

A kollégáimnak mindig azt mondom, hogy törekedjünk a tökéletességre – ez az egyik fő irányelvünk. Ezzel nem is lenne semmi gond, ha nem kerülne néha túl sok időbe a tökéletességre való törekvés. Ezért jó, ha meghatározzuk a kész, talán nem tökéletes, de tökéletesen használható és a tökéletes minden szempontból között a különbséget. 

A tökéletes minden szemponból az a legmagasabb szintű munka, szolgáltatás, termék. Ahhoz már akkor sem lehet semmit hozzátenni, ha az ember a feje tetejére áll. Viszont borzasztó nehéz ilyet készíteni.

A kész, talán nem tökéletes, de tökéletesen használható pedig olyan munka, termék vagy szolgáltatás, amit lehetne még tökéletesíteni, cicomázni, tuningolni, ellenben az az idő, amit mindezekre a plusz folyamatokra fordítani kellene, nem térülne meg. 

A kész, talán nem tökéletes, de tökéletesen használható például lehet az a dokumentum, ami helyesírási hibákat nem tartalmaz, esztétikusan meg van formázva és a célnak megfelel. Ezen felül lehetne még színezni, formázni, fejlécet és láblécet szerkeszteni hozzá, satöbbi, amitől tökéletesebb lenne, de valójában ez már időpazarlásnak számít. 

A mai világban a gyorsaság fontosabb, mint az, hogy mennyire állunk közel a tökéleteshez!

Ha mondjuk egy feladatról van szó, amit tegyük fel, egy óra alatt lehet elvégezni, akkor egy skálán a következőképpen lehetne illusztrálni: 

Minőségi szintRáfordított időEredmény
Rossz, pocsék, elfogadhatatlanMindegy, újra kell csinálniIdőveszteség
ElfogadhatóNem jó, kell még dolgozni rajtaIdőveszteség
Jó, kész1 óraTökéletes idő-érték arány
Átlagon felüli, tökéletes1-3 óraIdőveszteség

És tudjuk, az idő pénz, tehát mindig, amikor időt veszítünk, akkor egyúttal pénzt is kidobunk az ablakon.

Például:

Elindítanál egy vállalkozást, de készíted a tökéletes üzleti tervet, ami lehet, hogy soha nem készül el. Nagyobb hátrányból indulsz, ha a tökéletesnek vélt üzleti terveddel indulsz mondjuk két év múlva, mintha most indulnál el azzal, amid van. (Megsúgom: úgysincs olyan, hogy tökéletes üzleti terv.) Gyakorlatilag abban a reményben, hogy majd egy jól menő vállalkozásod lesz, elveszítesz két évet, amit már tapasztalat- és pénzgyűjtéssel tudnál tölteni. Magam sem hiszem, hogy ezt mondom, de látod már, mennyivel jobb a kész, mint a tökéletes?

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar