Főoldal Boldogság Porszemek vagyunk, de nem vagyunk jelentéktelenek

Porszemek vagyunk, de nem vagyunk jelentéktelenek

C.S. Lazzar
Porszemek vagyunk, de nem vagyunk jelentéktelenek

Megdöbbentő, hogy mennyire parányi az ember, ha méreteiben nézzük azt, aminek mi is része vagyunk. Nem ismerek olyan embert, akinek ne borsódzna a háta, amikor megnézi videón, és szembesül a ténnyel: csak egy porszem vagyok.

Ajánlom, nézd meg most a fent említett videót: https://youtu.be/GoW8Tf7hTGA?t=41

Feltételezem, most te is le vagy döbbenve – nem baj. Ha azt érzed, hogy gyakorlatilag semmi sem vagy ebben az egész nagy rendszerben, engedd meg, hogy meggyőzzelek az ellenkezőjéről. Nekem az első gondolataim a következők voltak: mi értelme ennek az egésznek? Annyira kicsi vagyok, hogy gyakorlatilag semmit nem érek! Sem térben, sem időben nem lehetek hatással arra, ami körülöttem történik!

Aztán rájöttem, hogy nem is ez a lényeg. Az ember akkor téved, amikor azt gondolja, hogy az élet értelmét úgy fogja megtalálni, hogy felfordít egy követ és ott lesz alatta. Hurrá, végre megtaláltam! Hacsak nem régészek vagyunk, ez nem fog megtörténni. Viszont az ember abban a különleges helyzetben van, hogy képes észlelni, elemezni és tudatosan gondolkodni arról, ami körülötte történik. A több billió csillag mindegyike milliárdszor nagyobb, mint mi, és egyik sem képes erre. Az univerzum összes bolygója több száz millió évvel idősebb, mint mi, de egy sem tudja ezt magáról. 

Mi, emberek viszont, a röpke néhány évtizedünk alatt lenyűgöző dolgokra vagyunk képesek, olyasmire, amire rajtunk kívül semmi és senki sem (legalábbis, amiről tudunk). A legelképesztőbb mind közül pedig az, hogy mindezeknek tudatában vagyunk. Nemcsak történnek velünk dolgok, hanem mi is hatással lehetünk arra, ami történik – velünk, másokkal, a környezetünkkel. 

Gondolkodhatunk azon, hogy mi az élet értelme, keresgélhetjük a hegytetőn meditálva, a sivatagban, ezeréves kövek alá kukucskálva, vagy az otthonunk kényelmében, egy életminőség-feljavító-guru műsorát bámulva a Netflixen. (Vagy alulírott tanácsára, egy Youtube videón csodálkozva.) Lehet, hogy meg is találjuk, de sokkal többet nyerünk, ha megértjük, hogy az élet értelmét nem kell feltétlenül megtalálnunk, hiszen mi, emberek abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy megteremthetjük magunknak az életünk értelmét. 

Értelmet teremthetünk ott is, ahol látszólag nincs.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar