Főoldal Karrier Hogyan dolgozz kevesebbet és légy ugyanolyan eredményes

Hogyan dolgozz kevesebbet és légy ugyanolyan eredményes

C.S. Lazzar
Hogyan dolgozz kevesebbet és légy ugyanolyan eredményes

Ha úgy érzed, hogy túl sokat dolgozol, ha a nap legnagyobb részét munkával töltöd és mégsem érzed, hogy az eredményeid arányosak lennének a befektetett idővel, ha mást is szeretnél, mint csak dolgozni (talán élni?), akkor ez a bejegyzés neked szól.

Sok évvel ezelőtt olvastam Tim Ferris – A négy órás munkahét című könyvét. Azt hittem, megértettem, miről szól. Azt gondoltam, hogy beépítettem az életembe és a munkámba az ott olvasott technikákat. Sok évvel később jöttem rá, hogy egyáltalán nem értettem meg az elvet. A technikákat valóban alkalmaztam, eredményesebb lettem, de gyakorlatilag ugyanannyira sok időt töltöttem munkával. Mit rontottam el? 

Először is ott tévedtem, hogy nem vizsgáltam meg, miért is dolgozok? Mi a célom? Mit várok el eredményként magamtól? Ha ezeket megválaszoltam volna magamnak, akkor ráébredtem volna arra, hogy hiába is próbálom csökkenteni a munkaidőt. A válasz ugyanis az, hogy azért dolgozom, mert szeretem. Szeretem a folyamatot, szeretek tervezni és imádom, amikor a tervem sikerül. Azt is imádom, ha nem sikerül, mert megtanultam valamiről, hogy hogyan ne csináljam.

Másodszor pedig ott tévedtem, hogy csökkentettem a munkaidőmet, de a felelősségeimet nem adtam át másoknak. Így teljesen logikus, hogy ezek újra meg újra visszakerültek hozzám. Ettől természetesen frusztrálttá váltam – pedig senki nem volt hibás értük rajtam kívül (de ez egy másik bejegyzés témája).

Azt mondja Tim Ferris, hogy ha csökkenteni akarod a munkaidődet, akkor egy radikális kérdést kell feltenned magadnak és nagyon meg kell erőltetned magad, hogy meg is válaszold. Így hangzik a kérdés: Ha egy héten csupán 2 órát dolgozhatnék, melyek lennének azok a feladatok, amiket elvégeznék? Alapvető fontosságú, hogy átérezzük azt, hogy csupán két órát dolgozhatunk. Találunk egy nyomós okot, hogy miért van ez így – például valaki hozzánk közeli megbetegszik és ápolnunk kell 24-ből 24-et -, s amikor érezzük a súlyát annak, hogy csupán heti 2 órát tudunk felszabadítani, kezdjük el megvizsgálni a feladatainkat. 

A Pareto-elv kimondja: a ráfordítások 20%-a hozza az eredmények 80%-át. Ezt a 20%-ot kell megtaláljuk! Ha megvan, tovább rajtad áll, mit kezdesz ezzel az információval. 

Megteheted azt, hogy eléred, valóban heti két órát dolgozz. Vagy napi kettőt. Vagy heti egy napot. Hogyan? Olvasd el a fent említett könyvet és megtudod.

Vagy megteheted azt, hogy erre a néhány feladatra fordítod ezután a legtöbb idődet, és ezzel lényegesen megnöveled az eredményességedet. 

A jelmondat az, hogy ne sokat és keményen dolgozzunk, hanem keveset és jól!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar