Főoldal Karrier 1 ok, amiért megbukik a kezdő vállalkozások több, mint fele

1 ok, amiért megbukik a kezdő vállalkozások több, mint fele

C.S. Lazzar
1 ok, amiért megbukik a kezdő vállalkozások több, mint fele

Ha azon gondolkodnál, hogy vállalkozást indítasz, úgy gondolom, hasznos lehet számodra tudni, hogy miért megy csődbe a kezdő vállalkozások több, mint fele.

Arról, aki először vág bele egy vállalkozásba, nyugodt szívvel elmondható: halvány lila gőze sincs, hogy mit csinál. Ezért azt csinálja, amit eddig látott a vállalkozásokról: kibérel egy szép irodát, berendezi szíve álma szerint, gyönyörű íróasztalokat meg görgős székeket vásárol, amelyekbe alkalmazottakat ültet, kiteszi a cégtáblát és vár. Még egyetlen fityinget sem keresett, viszont már rengeteget költött olyasmire, ami csak látszat, ami semmit sem fog termelni a vállalkozás számára. 

A vállalkozásokra érvényes a szabály: jól kell csinálni már indulásból bizonyos dolgokat, különben halálra vagyunk ítélve. Az egyik dolog, amit jól kell csinálni: előbb keressünk pénzt, aztán költsük el. Tehát ne béreljünk ki csillivilli irodát a központban, kezdjük el otthonról. De az hogy néz ki? Nem számít! Ezen a ponton nem az számít, hogy néz ki az iroda vagy hogy hol van, hanem az, hogy mit nyújtasz. Az számít, hogy milyen a terméked vagy a szolgáltatásod, milyen minőséget adsz, miben vagy más, jobb, gyorsabb, ügyesebb, mint a konkurencia. 

Megszámlálhatatlanul sok sikeres vállalkozás indult egy garázsból vagy egy pincéből. Biztos láttál már iPhone-t. A gyártója, az Apple cég is egy garázsból indult. Nem is említhető egy napon a saját cégem az Apple-el, de első kézből van az infó: én is otthonról kezdtem vállalkozni. Üzleti megbeszéléseket tartottam olyan cégek képviselőivel, mint a Béres Gyógyszergyár a szüleim lakásán lévő szobámban. 

Az út elején nem árt a szerénység, sőt. Nem kell olyasmit mutatnunk magunkról, ami amúgy sem igaz. Mutassuk meg inkább azt, hogy miben vagyunk nagyon jók. Azok, akikkel üzletet kötünk, nem hülyék. Nem azt fogják nézni, ami kívülről látszik, hanem ami a felszín alatt van. 

Ha most kezdjük a vállalkozói játékot, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a tényt, hogy a kezdő vállalkozások nagy része csődbe megy. Ha azt is tudjuk, hogy miért, elkerülhetjük a hibát. Az egyik legnagyobb hiba ez: alkalmazotti gondolkodásmóddal indulunk neki a vállalkozásnak, azt gondolva, hogy az, hogy egy vállalkozás hogyan néz ki fontosabb mint az, hogy mit és hogyan csinál. De ez mindig fordítva van. Mindig.

Alkalmazotti gondolkodásmóddal ezt úgy lehetne megfogalmazni, hogy van két munkatárs, az egyik gyönyörűen fest, a haja mindig be van lőve, a legszebb ruhákat veszi magára, illatos, akár egy parfümbolt, és ott a másik, aki farmerben és gyűrött pólóban jön be melóba, zsíros a haja és szakadt a cipője. Előbbi vagy a körmét reszeli munkaidőben vagy a TikTok-ot nyomkodja egész nap. Utóbbi meg csendben dolgozik és neki vannak a legjobb eredményei. Nem az számít, hogyan nézünk ki, hanem az, hogy mit és hogyan csinálunk.

Vállalkozni nem könnyű, de izgalmas dolog, s az igazság az, hogy nem való mindenkinek. Ha belevágsz, szívből kívánok sok sikert!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar