Főoldal Karrier Figyelj az első benyomásra, mert nincs belőle második

Figyelj az első benyomásra, mert nincs belőle második

C.S. Lazzar
Figyelj az első benyomásra, mert nincs belőle második

Három állást hirdettem meg az elmúlt időszakban, ami azt eredményezte, hogy megtelt a postafiókom önéletrajzokkal és motivációs levelekkel. Volt néhány igazán kiemelkedő, a zöme azonban messze elmaradt az elvárásoktól. Úgy is mondhatnám, hogy a többség elszúrta az első benyomást.

Sok baj van az első benyomással, elsősorban az, hogy nincs belőle második. Aztán meg az, hogy ha az első benyomást elszúrjuk, akkor még arra is időt és energiát kell szenteljük, hogy azt helyrehozzuk. Ezenkívül ott van az, hogy ha még sikerül is némiképp helyrehozni a rólunk kialakult képet, mindig ott marad rólunk az emlék, hogy milyen volt rólunk az első benyomás. 

Ha engem kérdezne bárki, azt mondanám, hogy az első benyomásra keményen gyúrjon rá. Ha egy állásra jelentkezünk, az első benyomás valószínűleg az a levél, amit küldünk az önéletrajzunkkal. Az önéletrajznak, a motivációs levélnek és a megírt levélnek tükröznie mindazt, amit mi képviselünk. Miért? Mert az, aki majd ezt elolvassa, ezek alapján fog egy képet kialakítani rólunk. Helyesen írtunk? Szépen fogalmaztunk? Esztétikusan elkészítettük? Alaposak és pontosak voltunk? Odafigyeltünk a hirdetésre és betartottuk azt, amit ott kértek? 

Azért térek ki ezekre annyira részletesen, mert az imént említett három állásra jelentkezők több, mint háromnegyede szerintem el sem olvasta a hirdetést, vagy úgy döntött, figyelmen kívül hagyja az ott leírtakat. Motivációs levelet és önéletrajzot kértünk a hirdetésben, és pontosan leírtuk, hol, hogyan és meddig lehet jelentkezni. A jelentkezők háromnegyede nem írt motivációs levelet. Volt, aki határidő után jelentkezett. Volt nagyjából 10%, aki máshol jelentkezett. Ezek az emberek úgy vágták el maguk alatt a fát, hogy valószínűleg észre sem vették.

Első benyomást az élet számos területén keltünk. Vállalkozások esetében például mindig első benyomást keltünk, valahányszor felvesszük a telefont és egy olyan klienssel állunk szóba, aki először hív bennünket. A legzsírosabb ügyfelünk is egykor első telefonáló volt. Ezért mindig, mindig, mindig fontos, hogy rendkívül nagy figyelmet szenteljünk annak, hogy milyen első benyomást keltünk magunkról ügyfeleinknél. Ki veszi fel a telefont és hogyan szól bele? Ki és hogyan fogadja az ügyfeleket, amikor besétálnak az ajtónkon? Lehet, hogy túlzás, de ezen múlhat vagy bukhat az üzleti sikerünk.

Láthatjuk, hogy akár személyes életünkben, akár az üzleti életben, az első benyomás rendkívül fontos. De természetesen ez csak az első lépés, ez csupán annyit biztosít nekünk, hogy beakaszthatjuk a lábujjunkat az ajtón. A neheze csak ezután jön, hiszen amit elsőként mutattunk magunkról, legkevesebb azt kell nyújtanunk a továbbiakban is. 

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar