Főoldal Karrier 7 kifogás, hogy az emberek miért nem vállalkoznak (és a megoldások)

7 kifogás, hogy az emberek miért nem vállalkoznak (és a megoldások)

C.S. Lazzar
7 kifogás, hogy az emberek miért nem vállalkoznak (és a megoldások)

Ha megkérdezzük az embereket, akik elégedetlenek a jelenlegi munkájukkal, hogy lennének-e vállalkozók, nagyon sokan azt válaszolnák: hát persze! Aztán mégsem lesz semmi belőle. Nézzük meg, miért:

Hallgasd meg (6:52 perc)
Olvasd el (7 perc)
  1. kifogás: nincs semmi jó ötletem

Az első számú akadály az, hogy nem tudjuk, mibe is kezdjünk bele. Szeretnénk vállalkozni, de mit? És ezen a kérdésen elakadunk, majd belenyugszunk, hogy nincs semmi jó ötletünk. 

Megoldás: magadból kell kiindulnod. Mi az, amiben jó vagy? Mi az, amit szenvedéllyel csinálsz? Ha van egy munkahelyed, azt jelenti, hogy valójában te már most egy vállalkozás vagy: eladod a munkádat egy cégnek, azaz szolgáltatást nyújtasz valaki más számára. Talán ezt kellene egy lépéssel magasabb szintre vinni? 

Ismétlem: a megoldás benned van. Ne keresd a kasszasiker ötletet, mert az soha nem jön így, a semmiből. Kezdj bele valamibe, bármibe, légy vállalkozó – akár anélkül, hogy feladnád a jelenlegi munkahelyed -, és az új ötletek menet közben százával jönnek majd feléd. Tedd meg az első lépést!

  1. kifogás: nincs időm

Dolgozol reggeltől délutánig, néha még túlórázol is, az otthoni munkák is egyre csak gyűlnek, ott vannak a gyerekek, meg kell egy kis szabadidő is, szóval egyszerűen nincs, amikor vállalkozz. 

Megoldás: igen, a rendelkezésünkre álló idő korlátozott. De arra mindig van idő, ami igazán fontos. A túlzott elfoglaltság legtöbbször azt jelenti, hogy káosz, rendszertelenség, szervezetlenség uralkodik az életünkben. Tehát: rendet kell teremteni. Mi az, ami fontos, mi az, ami nem? Mi az, amiből többet kell csinálni, mi az, amiből kevesebbet, és mi az, amit teljesen ki kell iktatni? Ha megválaszoljuk ezeket a kérdéseket, szinte azonnal lesz idő a vállalkozásra is. 

Nagyon sok sikeres vállalkozás úgy indult el, hogy az alapítónak közben volt egy munkahelye, volt családja, gyereke, házimunkája, tehát minden, amit mi kifogásként fogunk fel. Megoldható, csak akarni kell.

  1. kifogás: most pont nem jó az időzítés

Épp előléptettek, most nagyon számítanak rám a cégnél, most megy a kicsi óvodába, a nagynak megkezdődtek az edzései, a párom szüleinek egészségügyi gondjai vannak… Egymillió plusz egy ilyen kifogást lehet találni. Az időzítés soha nem lesz tökéletes.

Megoldás: ahogy az előző pontban is írtam, rendet kell teremteni. Ha megszervezzük a mindennapjainkat – még akkor is, ha nem vállalkozunk -, megkönnyítjük a saját dolgunkat, illetve rengeteg stressztől megkíméljük magunkat.

  1. kifogás: nincs pénzem

Vállalkoznék, van ötletem, de pénzre van szükségem, hogy el tudjak indulni. És itt stop. 

Megoldás: a legtöbb vállalkozáshoz nem kell sok pénz. Tehát amikor ezt a kifogást mélyebben megvizsgáljuk, általában kiderül, hogy nem a pénz hiánya a probléma. Pénzt ugyanis lehet szerezni (nagyon könnyen). A befektetők szó szerint sorban állnak a jó ötletekért. A valódi probléma itt van: nem hiszünk az ötletünkben és önmagunkban eléggé. 

A megoldás tehát az, hogy az ötletünket validálni kell, azaz meg kell erősítenünk önmagunkat abban a hitben, hogy a vállalkozás sikeres lesz. Utána már könnyen megtaláljuk a módját, hogy megszerezzük a szükséges pénzt.

  1. kifogás: félelem a kudarctól

Van ötletünk, amit validáltunk, van pénzünk, van időnk, mert megszerveztük az életünket, de valami mégis meggátol abban, hogy belekezdjünk. Mert mi van, ha nem fog működni? Mi van, ha pénzkidobás lesz? Mi van, ha feladjuk a jelenlegi munkahelyünket és két szék között, a pad alatt landolunk? Mi van, ha… 

Megoldás: fogadjuk el, hogy benne van a pakliban a kudarc is. Természetesen mindent megteszünk azért, hogy ne valljunk kudarcot, nem vállalunk felesleges kockázatokat, de nincs rá garancia, hogy nem fog bekövetkezni. Viszont a kudarc nem a vég. Nagyon sok sikeres vállalkozás múltjában ott van a rengeteg kudarc. A kudarc nem csőd. A csőd az, ha feladjuk, mielőtt sikerült volna. S az igazi csőd meg az, ha bele sem kezdünk.

  1. kifogás: félelem a kritikától

Mit fognak gondolni az emberek? Mit fognak mondani, ha kudarcot vallok? Kinevetnek majd és gúnyolódni fognak rajtam. 

Megoldás: ha ettől tartunk, egyszerűen ne mondjuk el senkinek, csak csináljuk. Egyébként meg soha ne feledjük el: az, aki sikeres, soha nem kritizálna vagy gúnyolna valakit, aki most indul el. Csak azok kritizálnak, akik nem sikeresek vagy irigyek, és abban lelik örömüket, ha másokat ki tudnak beszélni.

  1. kifogás: még nem állok készen

Meg kellene írjam az üzleti tervet. Szeretnék megtervezni mindent, mielőtt belekezdek. Nem akarok két szék között, a pad alatt landolni. Biztosra akarok menni.

Megoldás: lássuk be, a vállalkozás világában – és valljuk be, az életben ugyanúgy – nincs olyan, hogy biztos. Tehát soha nem fogunk készen állni, hiszen a megfelelő pillanat mindig valahol a jövőben lesz. Mindig lesz valami, ami még nincs rendben. A világ nem áll meg, minden szinte percről percre változik, tehát az ideális pillanatot várni egyenlő azzal, hogy soha nem fogunk belekezdeni. El kell fogadjuk, hogy nem tudhatunk mindent előre, nem számolhatunk minden eshetőséggel és meg kell lépnünk az első lépést. 

Amikor gyereket vállalunk sem tudunk mindent előre, sőt, a legtöbben semmit nem tudnak a gyerekekről. De menet közben megtanuljuk. Hibázunk és tanulunk belőlük. Az első gyereknél szinte mindenki fél. Kérdezzünk meg valakit, akinek van három gyereke, hogy a harmadiknál milyen volt. A válasz az lesz: gőzöm sincs, hogy minek stresszeltem magam annyira az elsővel. Az első vállalkozás is ilyen: csak bele kell kezdeni és menet közben belejövünk.

Vállalkoznál, de mégsem teszed? Neked mi a kifogásod? Ha más, mint amit itt leírtam, küldd el nekem, hiszen mindenre van megoldás, megkeressük a te kifogásodra is!

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar