Főoldal Boldogság 5 szabály, hogy mindenben jobb legyél

5 szabály, hogy mindenben jobb legyél

C.S. Lazzar
Mindenkinek vannak saját szabályai és elvei, amelyek szerint éli az életét. De léteznek bizonyos aranyszabályok, amelyek úgymond örök érvényűek és bárki fel tudja használni őket, hogy építse a testét, az elméjét és a lelkét.

Mindenkinek vannak saját szabályai és elvei, amelyek szerint éli az életét. De léteznek bizonyos aranyszabályok, amelyek úgymond örök érvényűek és bárki fel tudja használni őket, hogy építse a testét, az elméjét és a lelkét.

Hallgasd meg (4:52 perc)
Olvasd el (5 perc)
  1. Hála

A legtöbb ember – én is – hajlamos arra, hogy észre se vegye azt, amivel rendelkezik, és közben azon rágódjon, amije nincs. Vágyakozunk a több, a szebb, a nagyobb után, elégedetlenek vagyunk azzal, amink már van. A napokban mesélte el nekem valaki a saját történetét: „Egy közeli faluban megpillantottam egy embert, aki félkarú volt és épp hazafelé tartott, kezében egy kaszával. Megálltam és hosszan néztem, ahogy elhaladt előttem. Ilyen nincs – akaraterő, elszántság stb. Engem nagyon is megérintett. Picit másképp látom azóta a dolgokat.” 

Az az ember, aki hasonlóan felismeri, hogy mi mindenért lehet hálás, egy boldog ember lesz. Az igazán nehéz élethelyzetekben a hála az egyetlen olyan érzelem, amely át tud segíteni a nehézségeken. Ha képesek vagyunk felvenni azt a nézőpontot, hogy bár rossz a helyzet, de lehetne sokkal rosszabb, hálásak tudunk lenni azért, amivel már rendelkezünk, képesek leszünk felállni. Az elképzelhető legnehezebb helyzetekből is.

Hogyan legyél hálás? Itt a gyakorlati megoldás

  1. Alázat

A fejlődés útja alázattal van kikövezve. Egy olyan élsportoló, aki olimpiai érmet nyert, joggal lehetne arrogáns. De az igazi sportember tudja, hogy mindig van, ahová még fejlődni. Hiába, hogy volt egy pillanat, amikor ő volt a legjobb az egész világon, az csupán egy pillanat volt. Ha újra nyerni szeretne, fejlődnie kell. Az igazán sikeres ember mindig csak egy valakivel versenyzik: saját magát próbálja felülmúlni. Ezt az egy kérdést teszi fel magának újra meg újra: jobb vagyok, mint tegnap voltam? 

  1. Folyamatközpontúság

Szorosan kapcsolódik az alázathoz, hiszen azok az emberek, akik igyekeznek napról napra fejlődni, mindig magára a fejlődés folyamatára figyelnek inkább, mintsem arra, hogy ők legyenek a legjobbak. De nem kell élsportolónak lennünk ahhoz, hogy a folyamatközpontúság előnyeit élvezhessük, a hétköznapi életben is alkalmazható ez az elmélet. Biztos vagyok benne, hogy te is dolgozol valamit, és valószínűleg igyekszel a lehető legjobb munkát nyújtani. De ha mindig csak az eredményre figyelsz, hogy az a lehető legjobb legyen, elfelejted élvezni magát a folyamatot. Kutatások bizonyítják, hogy a folyamatközpontúság növeli a teljesítményt és támogatja a mentális egészséget.

  1. Pihenés

Stresszes, rohanó világban élünk, nagyon könnyű beleesni abba a hibába, hogy túl sokat akarunk, túlhajszoljuk magunkat, aminek köszönhetően lefáradunk, depressziósak leszünk vagy kiégünk. Mit tesznek a legtöbben ilyenkor? Pszichológushoz, orvoshoz fordulnak, aki felírja a gyógyszert, hetente járnak kezelésekre, konzultációkra. Nem mondom azt, hogy ez rossz…  De, mégis azt mondom, hiszen ez a modern egészségügy egyik legnagyobb problémája: a tüneteket kezeljük, nem magát a problémát. A stressz, depresszió, kiégés a legtöbb esetben elkerülhető a megfelelő pihenéssel. A legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy az embernek igenis szüksége van a nyolc óra alvásra. Sőt, még a napközbeni szundi jótékony hatásairól is beszámolnak. 

Ha nem alszol eleget, szó szerint megmérgezed magadat

Hogyan aludj el 10 másodperc alatt?

  1. Boldogság

Nem is annyira szabály, inkább egy emlékeztető: ne feledd el élvezni az életed. Meggyőződésem, hogy minden ember szeretne boldog lenni, ugyanakkor azt is tudja, mi tenné őt boldoggá. És általában nem az, amire először gondol, mert a boldogságnak nincs köze a pénzhez. Nem attól boldog valaki, hogy nagy házban lakik, luxusautót vezet és sok pénz van a bankszámláján. Ezt mind úgy hívják, hogy gazdagság és semmi köze nincs a boldogsághoz. Mert ha így lenne, akkor mi a magyarázat arra, hogy rengeteg olyan ember van, aki gazdag és mégis boldogtalan? 

Mennyi pénz kell a boldogsághoz?

Miért vagy boldogtalan?

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar