Főoldal Produktivitás Az igazán produktív ember mesterien tud nemet mondani

Az igazán produktív ember mesterien tud nemet mondani

C.S. Lazzar
Az igazán produktív ember mesterien tud nemet mondani

Az élet túl rövid ahhoz, hogy mindenre sort keríthessünk, amit szeretnénk. És ide ha beleszámítjuk mindazt, amit más szeretne tőlünk, lényegesen megrövidül a rendelkezésre álló időnk. Az egyetlen megoldás: meg kell tanulni nemet mondani.

Hallgasd meg (2:46 perc)
Olvasd el (3 perc)

A produktivitás – bár ellentmondásosnak tűnhet – elsősorban nem azon múlik, hogy mennyire sokat dolgozol. Mert ismerjük be, nem mindegy, hogy min dolgozol. Ahhoz, hogy azon dolgozhass, ami a te céljaidhoz visz közelebb, pontosan tudnod kell, hogy mit szeretnél elérni, és hova szeretnél eljutni. Szükséges egy vagy több terv, szükséges a feladatok megfelelő rangsorolása, fontosság és sürgősség szerint, és elengedhetetlen, hogy mindezekhez tartani tudd magad. Ehhez meg feltétlenül meg kell tanulnod nemet mondani. 

Ha nem „Hát még szép!”, akkor „Nem!”

A nemet mondás nem feltétlenül arról szól, hogy más embereknek folyton hajtogatod: nem! Elsősorban magaddal kell kezdened, ugyanis az ember hajlamos túlvállalni magát. Hogyan válogathatsz a különböző sürgős és fontos feladatok között? Hogyan válaszd ki, hogy melyik bomba ötleteddel érdemes foglalkoznod, akkor is, ha ezzel hátráltatod magad? Sajátítsd el a következő filozófiát: ha valamire nem mondod azt, hogy „Hát még szép!”, akkor arra nemet kell mondanod. 

Azáltal, hogy a legtöbb dologra nemet mondasz, helyet és időt csinálsz mindannak, ami tényleg fontos számodra. Minél több dologra mondasz igent, annál jobban megoszlik a figyelmed, és annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy semmi sem úgy sikerül, ahogy eltervezted.

„Én nem vagyok ilyen, én meg tudom csinálni.” – Tévedsz!

Ezt én mondom, mert eljártam ezt a táncot. Túlvállaltam magam, túl sokat akartam, és majdnem beletört a fogam. Kecsegtető lehet mindegyre belefogni valami újba. Azt az érzést, amikor jön egy bomba ötleted és azonnal belekezdesz a megvalósításba, talán semmi sem tudja helyettesíteni. A gond ezzel az, hogy ez az adrenalinlöket elég hamar elmúlik, és akkor már szembe kell nézned a realitással. A valóság meg igencsak fájdalmas lehet. Nem voltál megfontolt, nem nézted meg elég alaposan a számokat, nem figyeltél oda mindenre, ráadásul elhanyagoltál olyasmiket, amik tényleg fontosak lettek volna. Végül ráébredsz arra, hogy csak nemet kell mondanod, ráadásul így még rendesen rá is fázol.

Megtanultam a leckét: ha nem „Hát még szép!”, akkor az egy „Nem”.

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar