Főoldal Produktivitás Tegnap is azt mondtad: holnaptól… Hogyan szokj le a halogatásról?

Tegnap is azt mondtad: holnaptól… Hogyan szokj le a halogatásról?

C.S. Lazzar
Tegnap is azt mondtad: holnaptól… Hogyan szokj le a halogatásról?

Tudtad, hogy a halogatással valójában hátrafelé haladsz? Én is szoktam halogatni, és most elárulom, mit teszek az ellen, hogy erről leszokjak.

Hallgasd meg (2:12 perc)
Olvasd el (2 perc)

Ha valami eszembe jut, egy ötlet, egy feladat, egy teendő, azonnal felírom. Erre a célra a Google Tasks-ot használom (ez egy tennivaló lista, úgynevezett to-do lista).

Tizenhat, igen, 16 to-do listám van (én is meglepődtem rajta!). Mindenik listán rengeteg elem van, olyan is akad, amelyiken több, mint száz megoldatlan elem szerepel. Megsúgom: ez a to-do-ideas, azaz az ötlet-listám. Nem csoda, hogy egyre csak szaporodnak az elemek rajta, hiszen én is csak egy ember vagyok, és próbálok több dologra nemet mondani, mint igent. 

A lényeg valójában ezekkel a to-do listákkal az, hogy ne legyen minden egy helyen. Szeretem a rendet, a rendszert, és ezek a listák is ebben segítenek. Van például külön listám azokkal a dolgokkal, amiket otthon meg kell javítani, van utazások előtti csekklistám, és olyan is van, ami nem nekem szól – ha delegálok egy feladatot az asszisztensemnek, arra a listára írom fel, amit ő követ. 

De mindezek között van egy lista, ami mindeniknél fontosabb: ez a napi teendők listája. Ide teszem be vagy írom fel azokat a dolgokat, amelyekkel azonnal foglalkozni szeretnék. Rendszeresen átnézem ezt a listát, és ami már több napja rajta van (legfeljebb egy hét!), kipipálom vagy átteszem máshová. Más szóval, ha már úgyis halogattam, akkor vagy elhalasztom beláthatatlan időre, mert nem annyira sürgős, vagy egyszerűen lemondok róla végleg, mert nem eléggé fontos. 

Ezzel az egyszerű technikával lényegesen lecsökkentettem a halogatásaimat, és szerintem ez neked is beválhat. Kipróbálod most vagy elhalasztod későbbre?

Sikert és boldogságot:

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar