Főoldal Pénzügy Mit csinálj, ha bukdácsol a céged?

Mit csinálj, ha bukdácsol a céged?

C.S. Lazzar

Minden üzletemberrel, vállalkozóval előfordul – általában a kezdetekkor -, hogy nem megy minden simán. Sőt, néha nagyon is nehezen megy. Van, akit egy válság visel meg, van, akit a konkurencia. És ilyenkor elbizonytalanodunk. Vajon jó az, amit csinálunk? Vajon nem kellene inkább valami másba kezdeni? A legnagyobb hiba az, ha semmit nem teszünk. A semmittevés = halál, avagy ebben az esetben a csőd.

Soha ne felejtsd el, hogy miért fogtál bele. Az üzleted a büszkeséged, az örömöd és valljuk be: a megélhetőséged. Ha beteg a gyermeked, mit csinálsz? Hagyod, hogy lázason fetrengjen? Majd helyrejön magától? Ápolod, hisz ez a természetes. Mindent megteszel, hogy helyrejöjjön. Miért lenne különb a vállakozásod? Ha bajban vagy és ezt fel is ismerted, az alábbi tanácsok segíthetnek kimászni a pácból.

Mi a probléma?

Erre a kérdésre nem elég felületesen válaszolni! Ha az a probléma, hogy a hónap végén, amikor meghúzod a vonalat, mínuszban vagy, akkor mélyebbre kell ásnod. Mennyi a bevételed, mik a kiadásaid? Mindent írj össze és keresd meg, hogy a probléma az-e, hogy kevesebb lett a bevételed vagy hogy nőttek a kiadásaid. Ha az utóbbi, akkor még kutass tovább, mik nőttek meg. Ha az a problémád, hogy soha nem készül el a munka időben, nézz utána, hogy ezt mi okozza. Nincs elég alkalmazottad? Az embereid lopják a napot? Az is lehet, hogy túlvállalod a céged. Pontosan kell kiderítened a problémát és annak okát! És az elsődleges feladatod az, hogy ezt a problémát megoldd!

Keress megoldásokat

Ha megtaláltad a problémát, végy egy 180 fokos fordulatot. Többé ne a problémára figyelj, hanem a megoldásra. Soha ne felejtsd el: minden problémának van megoldása. Több lehetséges megoldást fel kell vázolnod, mielőtt eldöntöd, hogy melyiket vesd be. Általában nem az első megoldás a legjobb. Gondolkodj, inspirálódj, olvass utána, kérj tanácsot. Nem kell feltalálni a spanyol viaszt. Az emberiség legtöbb problémájára már van kész megoldás. Ha meg olyan problémával találkozol, amivel még soha senki, tudd, hogy egy aranybányára leltél! Mert aki elsőnek talál megoldást egy addig megoldatlan problémára, annak lesz mit aprítani a levesbe élete végéig. És valószínűleg még az ükunokáinak is. A lényeg: találd meg az optimális megoldást a problémádra. És aztán adj neki!

Figyeld meg a konkurenciát

Általában ha valakinek rosszul megy, valaki másnak annál jobban. A pizzát mindig megeszi valaki. A konkurenciával nem jó túl sokat foglalkozni, de egy ügyes vállalkozó ismeri a riválisait. Nehéz időkben meg kiváltképp jól jön, ha tudod, hogy ki mit csinál. Van, aki azt mondaná, másold le a konkurenciádat. Én azt mondom, ez hülye ötlet, mert egyrészt nem etikus, másrészt úgyis csak második leszel. Ha már másolni akarsz, másolj a „nagyokról” és nevezd tanulásnak. Megintcsak azt mondom, nem kell feltalálni a spanyol viaszt. Nem baj az, ha az ember másol, de ne a konkurenciától. A konkurenciádról tudd, hogy mit csinál jól és mit nem. Az utóbbira fókuszálj, hisz ez lehet az aduászod. Ha olyasmivel rukkolsz elő, amit más nem csinál vagy rosszul csinál, máris nyert ügyed van.

Kérdezd meg az ügyfeleidet

Attól, hogy rosszul megy neked, még vannak ügyfeleid. Ők nagyon értékesek most számodra, mert azonkívül, hogy bevételt termelnek neked, ki lehet őket faggatni. Mi jó, mi nem jó, mi tetszik, mi lehetne jobb, mit tudnak a konkurenciáról, stb. Ne légy tolakodó, inkább csak kíváncsi. És semmiképp ne oszd meg velük azt, hogy neked nem megy jól az üzlet! Ezzel gyakorlatilag lapátra teszed az ügyfeleid.

(Ne) reklámozz

Ezt mondaná neked mindenki, akinek eladó reklámfelülete van. Volt, hogy ilyen területen dolgoztam és gyakran találkoztam azzal, hogy a küszködő cégek hirtelen reklámozni kezdtek. Tapasztalatból mondom: késő a hegy alatt lovat abrakolni. Tehát ne reklámozz! Keresd meg a problémát és kezeld. Most küzködsz, tehát nincs kidobni való pénzed. Az esetek többségében a reklám nem hozza meg a gyümölcsét egyik napról a másikra. Csak még nehezebb helyzetbe sodrod magad. Akkor kell reklámozni, amikor jól megy az üzlet és jut a reklámra is. Ez meg kitart a nehezebb időkre is.

Dolgozz többet

Lehet, hogy már eleve halálra dolgozod magad és most én azt mondom, hogy még többet. Ha ez így van, ez nem neked szól. Azoknak szól, akik visszavettek az iramból. Ha küszködik a céged, most nincs idő lazítani. Jusson eszedbe: ha a gyermeked beteg, nem alszol, ápolod, míg meggyógyul! A hűséges alkalmazottaidra is számíthatsz ilyenkor. A süllyedő hajót általában gyorsan elhagyják, ezért nagyon fontos, hogyan kezeled velük szemben a válsághelyzeted. Először is mutass példát, adj bele 200%-t. Ha korrekt voltál hozzájuk ezidáig, most te is elvárhatod, hogy beleadjanak nem 200, de 120%-t. Viszont nem várhatod el, hogy ingyen dolgozzanak. Ezt senkitől nem lehet, nem szabad elvárni! Ha azt látják rajtad, hogy te is minden erődet beveted, ők is igyekezni fognak. Ha van egy hajó, amiben nyolcan ültök és te egyedül eszeveszetten evezel, úgysem fogsz még fele olyan gyorsan sem haladni, mint ha mind a nyolcan eveznétek.

Az élet nem mindig mosoly, szivárvány meg csillámpóni. Lesz, hogy mennydörög az ég és még a föld is remeg alattad. A fenti tanácsokat használva viszont minden visszaállhat a rendes kerékvágásba! Sok sikert!

Őszinte tisztelettel minden vállalkozó előtt,

Szeretnél e-mailben értesülni a legfrissebb bejegyzésekről?

A hírlevélben értesítést küldök a legfrissebb bejegyzésekről.
Bármikor, két kattintással leiratkozhatsz.

Kapcsolódó bejegyzések

Oldalainkon HTTP-sütiket használunk. Elfogadom Mi ez?

C.S. Lazzar